El 17 de febrer, pocs dies després de l'inici de les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasél, els Mossos d'Esquadra van detenir a plaça de Catalunya a William Aitken, un jove escocès de 30 anys. Va ser detingut per agents de paisà i de la Brigada Mòbil dels Mossos i després de passar la nit a la comissaria de les Corts, l'endemà el jutge de guàrdia el va enviar a Brians 1, on hi és des de llavors.

Està acusat de desordres públics, atemptat contra agents de l'autoritat i danys i el jutjat d'instrucció 4 de Barcelona, en ser estranger i després del Brexit, va decidir que havia d'ingressar a presó per possible risc de fugida. La falta d'acord entre l'Estat i la Gran Bretanya pot dificultar, segons el jutge, la possible extradició en el cas que si queda en llibertat marxa cap al seu país d'origen.

L'home no té antecedents i la policia l'acusa d'haver creuat contenidors, d'haver fet llançaments d'objectes contra la policia, d'haver arrencat asfalt del terra i d'haver-lo llençat contra furgonetes de la Brimo dels Mossos, segons es detalla en la documentació judicial a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.

Moment de la detenció del jove William Aitken, a la plaça de Catalunya de Barcelona / Guillem RS

William Aitken, tot i tenir la nacionalitat britànica, viu al barri de Sant Antoni des de fa molts mesos, on treballava i vivia amb la seva parella, Fernanda Soler. El dia de la manifestació va sortir sol, amb el seu skate -la seva passió-, i va ser detingut a plaça de Catalunya. Agents de paisà dels Mossos el van detectar al tram de Via Laietana i Urquinaona fent, presumptament, llançaments, i el van seguir durant força estona fins quan el van identificar de nou a la cantonada amb ronda d'Universitat, i el van detenir.

La seva parella l'ha pogut veure tres cops

El diari escocés The National ha publicat aquest dijous una entrevista amb la seva parella. Assegura que va sortir de casa seva amb el patinet i que ja no va tornar. Al matí va saber que estava detingut i que passaria a disposició judicial.

L'ha pogut veure tres cops d'ençà que va ingressar a la presó i, segons la seva parella, el tracten bé. Soler també ha explicat que el jove està fent classes de castellà i que ha fet amics a la presó, amb qui practica esport per estar distret durant les llargues hores tancat. Aitken ha començat a rebre cartes dels seus amics de fora de la presó, de catalans i també de persones escoceses.

William Aitken Skate

El jove detingut, en una imatge d'arxiu / Cedida

Han demanat la seva llibertat a l'Audiència Provincial

David Aranda, advocat d'Alerta Solidària, que ha assumit la defensa del jove, ha explicat que han presentat un recurs contra la interlocutòria de presó i que esperen ara que l'Audiència Provincial, en el termini de tres o quatre setmanes, resolgui. Pels seus advocats que l'arrestat estigui a presó per només un eventual risc de fugida debilita aquesta decisió.

Si finalment és posat en llibertat, haurà de respondre de les acusacions per desordres públics i els altres dos delictes més endavant, quan acabi la investigació i s'obri el judici oral. Els tres motius que poden portar a un jutge a ordenar l'ingrés a presó preventiva són el risc de fugida, la possible destrucció de proves i també la reiteració delictiva, és a dir, que torni a fer el presumpte delicte del qual està acusat.

La seva defensa creu que cap de les dues darreres són possible i que el risc de fugida tampoc existeix. El jove de 30 anys no té tampoc antecedents ni a Barcelona ni tampoc al seu país d'origen.

Els anarquistes italians

Dels més de 100 detinguts durant els aldarulls relacionats amb l'empresonament de Pablo Hásel, William Aitken és l'únic, a més dels vuit anarquistes acusats d'incendiar la furgoneta de la Guàrdia Urbana, que encara és a presó. Un veí de Sants de 37 anys també va ingressar a la presó, però va ser deixat en llibertat al cap de pocs dies. Aitken va entrar a Brians 1 el 18 de febrer i, aviat, farà un mes que està empresonat.

Les acusacions contra el jove escocès són per desordres públics, res a veure amb les acusacions que els Mossos fan contra els joves italians i les dues noies franceses i catalanes de tendència anarquista: homicidi en grau de temptativa, atemptat contra agents de l'autoritat, desordres públics, danys, manifestació o reunió il·lícita i pertinença a grup criminal.

Les investigacions de l'atac contra la furgoneta del 27 de febrer i dels aldarulls a la zona del centre de la ciutat segueixen en marxa. Agents de la Unitat Central d'Informació en Ordre Públic (UCIOP) de la Comissaria General d'Informació dels Mossos estan analitzant les imatges d'aquell vespre per poder demostrar davant del jutge les seves acusacions