La cinquena nit d'aldarulls a la ciutat de Barcelona per la detenció i empresonament de Pablo Hásel va acabar amb greus actes vandàlics per passeig de Gràcia i també a Gran de Gràcia, on els Mossos d'Esquadra van carregar contra un grup de persones a l'altura de Fontana. L'actuació de la Brigada Mòbil, els antiavalots de la policia catalana, ha generat greus crítiques entre nombrosos grups socials i polítics.

 

Manifestación Pablo Hasel / Barcelona - Sergi RugrandMoments de tensió a Gran de Gràcia amb Lesseps, aquesta passada nit / Sergi Rugrand

Després de seguir els manifestants direcció muntanya per Gran de Gràcia, desfent barricades i també movent els esvalotadors disparant trets de foam, els agents dels Mossos van encerclar els manifestants abans d'arribar a la plaça de Lesseps. Les furgonetes tenien contingut el grup per baix i diverses furgonetes van aparèixer per dalt, sentit mar. Va ser en aquest moment que es van viure els moments de més tensió.

Els manifestants, sense escapatòria

Amb els esvalotadors sense escapatòria, durant gairebé tres minuts els agents de la BRIMO van carregar contra els manifestants, que veien que no podien fugir corrents; a l'altre costat del carrer també hi havia antiavalots dels Mossos d'Esquadra. A poc a poc els manifestants es van anar posant a un dels carrers que entra cap a la Vila de Gràcia. Tot i que després hi va haver alguna barricada de foc i carreres a Lesseps, aquell moment va marcar el final de la cinquena jornada de protestes.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que durant la intervenció no hi va haver persones ferides, un fet que es contradiu amb les imatges publicades per diversos mitjans, també ElNacional.cat, on es veuen persones colpejades amb la defensa policial i gent per terra.

Va ser una maniobra correcta de la BRIMO?

Però aquesta intervenció, amb els manifestants sense escapatòria, va ser correcta? Grups socials, polítics com l'expresident Torra i persones anònimes van posar el crit al cel des de les xarxes socials. Especialistes en ordre públic, consultats per aquest mitjà, tampoc veuen clara l'actuació.

 

Vídeo de les càrregues dels Mossos a Gran de Gràcia / Guillem RS

La tàctica de l'ordre públic, en casos com aquests, ofereix dues possibilitats: o embossar els manifestants o dispersar-los i fer-los córrer. En la primera opció t'assegures que els tens controlats i fins i tot, si tens més força operativa, els pots guiar cap a llocs més segurs i identificar, de dintre de la massa, els més violents -es va fer amb èxit durant els aldarulls de Can Vies, embossant unes 250 persones a Gran Via durant una hora.

En la segona opció, més habitual, mous la massa cap a la direcció on vols per evitar destrosses o llançaments contra la policia. La combinació de les dues opcions és un còctel molt perillós i que no només s'allunya del protocol sinó també de la lògica d'ordre públic.

En la maniobra que va fer la BRIMO ahir a Gran de Gràcia, carregant contra un grup de manifestants que no tenia sortida clara, és un error, asseguren diverses fonts properes a la direcció del cos dels Mossos d'Esquadra i també analistes en ordre públic amb qui ha parlat durant aquest matí, després d'analitzar les imatges, ElNacional.cat.

Especulacions sobre l’error de la BRIMO

Què va motivar aquest error? S'haurà d'aclarir i investigar. De moment, especulacions. És possible que la fatiga de tants dies de desordres públics a la ciutat de Barcelona fessin una mala passada als comandaments de la BRIMO. Un error concret de posicionament de les furgonetes o un error en l'escala de comunicació entre els estrategs de l'ordre públic dels Mossos d'Esquadra i els comandaments intermedis. El temps ajudarà a saber-ho. La BRIMO dels Mossos repassa, analitza i transcriu totes les seves actuacions per buscar marge de millora. Els comandaments d'aquesta unitat d'ordre públic ja estan analitzant què va fallar aquest dissabte al vespre.

 

El major Trapero va seguir la maniobra a pocs metres

En el nombrós grup de furgonetes que va pujar en sentit muntanya darrera dels manifestants hi havia la furgoneta Dragó 0, que és la que transporta els màxims comandaments operatius de la BRIMO i que coordina i dóna ordres als agents desplegats en cada actuació. És habitual que en aquest vehicle hi viatgi Dragó 1, l'intendent Pastor, cap de la BRIMO, i també els seus segons i escortes.

Ahir en aquesta furgoneta hi havia presència d'alt nivell. El major Trapero, màxim comandament del cos, de paisà, estava encotxat en aquest vehicle, tal com va avançar ahir al vespre ElNacional.cat. El cap del cos va seguir l'evolució dels aldarulls a peu de carrer i va ser a pocs metres d'aquesta maniobra posada en dubte.

El cos no ha volgut donar explicacions sobre Trapero ni tampoc si ell va avalar o va tenir coneixement de l'operació que es volia fer per desallotjar Gran de Gràcia. Tot i anar de paisà i "convidat", Josep Lluís Trapero és el màxim comandament del cos dels Mossos d'Esquadra. El major era el primer cop que seguia un dispositiu d'ordre públic des d'una furgoneta de la BRIMO.