Quan surten els rànquings de noms més posats a tots ens fa curiositat saber quins són els que trien les famílies avui en dia com a nom pels seus fills i veure si les tendències han canviat. També quan surten els llistats de cognoms més comuns solem comprovar si l’imbatible Garcia o García ha estat superat per un altre llinatge, tot i que cada any ens emportem una decepció: tant a Catalunya com a Espanya aquest cognom monopolitza tots els rànquings i sembla difícil que un altre el pugui superar a curt termini. A més, els que els segueixen tampoc són massa originals i sorprenents: Martínez, Peréz González, Fernández… A alguns punts de l’Estat, com Galícia, són l’excepció que confirma la regla i García no apareix ni en el “Top 3”. I als Països Catalans també hi ha alguns oasis on, si bé Garcia és molt comú, no és ni de bon tros el més freqüent. 

Les Illes Balears també formen part del llistat de regions on els Garcies destaquen per sobre de qualsevol altre cognom. En concret, n’hi ha 20.428, però aquest lloc a dalt de tot del rànquing es deu en major part al predomini d’aquest llinatge a l’illa de Mallorca, on n’hi ha 16.252. Els 4.000 restants es reparteixen entre Menorca, Eivissa i Formentera. En aquestes tres illes, els Garcies passen a un segon pla, o fins i tot a un tercer en el cas de les Pitiüses, i els Pons, Febrer, Torres i Marí els hi passen per davant. Amb tot, el predomini dels Pons a Menorca és aclaparadora: pràcticament 9.500 menorquins i menorquines el tenen com a primer o segon cognom i 658 menorquins són Pons Pons de llinatge, tal com revelen les dades publicades per l’Ibestat, referents al 2021. 

Pons, el llinatge més comú a Menorca 

Entrant més profundament amb aquestes dades veiem que un 12% de la població menorquina és de llinatge Pons, una xifra molt elevada que es tradueix amb el fet que 1 de cada 8 menorquins el porti com a primer, segon o doble cognom. Amb 4.278 persones amb aquest primer llinatge, Pons és el líder indiscutible del rànquing, que situa a Garcia (1.268) en segona posició, però a una diferència molt amplia de gairebé 3.000 persones. A més, si el regnat dels Pons és indiscutible, la plata dels Garcies sí que podria perillar, ja que l’amenacen dos altres cognoms molt menorquins: Moll, amb 1.217 persones i Sintes, amb 1.118. Completa el TOP  5 Marquès, amb 1.096. Si ho comparem amb el TOP 5  de tot l’Estat, l’únic que es repeteix és Garcia, però en posicions diferents. A tota Espanya, la resta de cognoms més populars són Rodríguez, Fernández, González i López.  

A més, Garcia no és el més comú en cap dels vuit municipis que conformen l’illa: a tots, sense excepció regna Pons, mentre Garcia va variant segons la població, també en les ciutats més grans, Ciutadella i Maó: si a la capital administrativa de Menorca ocupa la segona posició, tot i que a un miler de persones de diferència i seguit de molt a prop per Sintes, al municipi de ponent no apareix fins a la cinquena posició, també amb una diferència de 1.000 persones i superat per Moll, Marquès i Bosch. Per altra banda, el municipi amb “menys” Pons és Es Castell, on “només” porten aquest primer cognom un 2,85% de la població, 210 persones. A l’altre extrem hi trobem Ferreries, un poble de poc més de 4.600 habitants on 518 són Pons de primer cognom, és a dir, un 11% del total. En aquest municipi, Garcia no apareix ni tan sols al Top 15. 

Formentera, el paradís, també dels cognoms autòctons 

Com hem vist, a Menorca es resisteix l'embat dels Garcia gràcies a la supremacia dels Pons, un cognom que també es prou comú a Mallorca, tot i que no entra en cap cas en els més freqüents. En canvi, és molt poc popular a les Pituïtes, on també han pogut sobreviure a l'auge dels Garcia: a Eivissa, es troba en tercera posició per darrere dels Torres i els Marí. A la més petita de les Balears aquesta situació encara és més marcada i Garcia és el sisè llinatge més comú, per darrere de noms propis com Ferrer, Mayans, Escandell, Tur i Torres. Amb tot, no n'hi ha cap que destaqui de la mateixa manera que ho fa Pons a Menorca, on es fa difícil trobar algú que no el tingui entre els seus quatre primers llinatges. 

Mallorca sucumbeix als llinatges més comuns

Si les seves companyes d'arxipèlag poden presumir de combinar noms més propis amb els més freqüents arreu d'Espanya, Mallorca no pot dir el mateix. En el seu cas, el TOP 10 de llinatges està conformat per Garcia, Martínez, López, Fernández, Sánchez, González, Rodríguez, Pérez i Gómez, un rànquing molt menys variat. Hem d'anar fins a la posició nombre 12 per trobar-nos amb Oliver, segons les dades del 2021, i a partir de la setzena comencen a aparèixer llinatges com ara Barceló, Ferrer, Serra o Pons. Evidentment, la situació és molt diferent a Palma (la capital i on viuen més de 400.000 persones) i pobles com ara Campanet, on amb poc més de 2.400 persones, hi ha pràcticament tants Garcies com Serres