Tot i la tendència recent a abandonar els noms més tradicionals, Antonio i Maria són encara els més comuns a Catalunya. Segons les dades de l'Idescat del 2021 sobre Noms i cognoms, a Catalunya hi ha 92.167 persones que es diuen Antonio - el que representa que hi ha 11,86 persones que es diuen així per cada mil -, i 91.172 persones que es diuen Maria - una freqüència de 11,74 per mil. El rànquing dels noms dels catalans no varia respecte de l'any anterior i repeteixen podi Antonio, Maria i José com els noms més freqüents dels habitants de Catalunya. El 2020, les dades de l'Institut Català d'Estadística també apuntaven que aquests tres noms eren els més comuns i que hi havia 12,20 persones amb el nom d'Antonio per cada mil habitants, i 12,14 Maries per cada mil. Ara, però, la freqüència s'ha reduït una mica amb 11,87 Antonios i 11,74 Maries per cada mil habitants.

Els noms més posats als nadons nascuts en l'última dècada no han estat pas aquests, sinó que encapçalen el rànquing els nadons amb noms com Marc, Martina i Júlia. Els nous noms de moda estan desbancant els més tradicionals, però entre la població total encara predominen els noms que van triomfar en les últimes dècades del segle passat.

Els noms més posats a les comarques de Catalunya

Els noms més posats varien depenent de la zona del territori que es miri. Pel que fa als noms femenins, Maria és el nom més posat a la majoria del territori. Destaquen, però, les dades de Terres de l'Ebre, on el nom més comú és un nom compost: Maria Cinta. Pel que fa als noms masculins, Jordi destaca com el nom més freqüent a les comarques gironines, a Ponent, i a l'Alt Pirineu i Aran. A les comarques centrals, en canvi, el nom més comú és Ramon, i al Penedès, Antonio i José. Destaca que, mentre que entre els noms femenins més comuns no hi ha gaire varietat, els noms masculins més freqüents canvien comarca a comarca.

Els canvis en els noms de Catalunya, dècada a dècada

Les tendències dels noms han anat canviant amb els anys, i això es veu de seguida si s'analitzen els noms dels nascuts dècada per dècada. Els noms més posats en nadons el 2021 van ser Marc i Júlia, dos noms que en els darrers anys han encapçalat el rànquing de Catalunya amb diferència. Tanmateix, aquesta no és era la situació ara fa uns anys. Mentre que entre els nascuts en la dècada del 2010 hi ha 12 Júlies cada mil habitants, només hi ha una Júlia o Julia cada mil persones nascudes en la dècada del 1980. El mateix passa amb els Marcs: dels cinc que hi ha entre els nascuts als setanta, s'ha passat a haver-n'hi més de 15 entre els nascuts entre 2010 i 2019.  

El contrari ha passat amb certs noms que estaven de moda fa uns anys, però ara ja no es posen. Tot i que Antonio és un dels noms més freqüents a Catalunya, la majoria d'homes amb aquest nom van néixer entre el 1950 i el 1980. Ara, entre els nascuts la dècada del 2010, hi ha aproximadament dos Antonios per cada mil habitants. Els noms compostos també han anat a la baixa, com és el cas d'Ana Maria. Aquest nom era molt popular als anys 60, i de fet hi ha gairebé 10 dones que es diuen Ana Maria per cada mil nascuts en aquella dècada. En canvi, el 2021, només van néixer 13 nenes amb aquest nom.