“Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República?”. Aquesta és la pregunta que milers d’estudiants, personal docent i treballadors està previst que responguin en el referèndum sobre monarquia o república que se celebra aquest dimecres a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Les urnes estan repartides entre la plaça Cívica, la del Coneixement, davant l’hemeroteca i en una de les sortides del Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

“El millor és que hi hagi opció de decidir”

“Els nostres pares, mares, avis i àvies van poder votar la constitució, però la monarquia era ja un pack. No s’ha preguntat mai perquè hi havia por que sortís ‘república’”, explica Jordi Sorolla, un dels organitzadors. L’estudiant del doble grau de Ciències Polítiques i Dret exposa que “siguem monàrquics o republicans, el millor és que hi hagi opció de decidir”.

“Estem molt contents de poder fer finalment aquest referèndum perquè pensàvem que no podríem amb tota la implicació i la feinada que ha portat”, exposa Paula Bueno, també membre de l’organització i estudiant de polítiques. “Al desembre vam tenir la primera reunió. Vam tenir contacte amb altres universitats i la plataforma Fora el Borbó”, detalla Sorolla. “Vam decidir que al final el 20-M, en dimecres, era el millor dia, després d’un període d’exàmens i altres vagues com la del 8-M i la del 15-M on també hi hem estat implicades”, afegeix.

Bueno explica que han convidat a participar tothom qui ho vulgui: “Si un és democràtic, el primer que s’ha de fer és un referèndum que legitimi la forma d’Estat”.

Entrebancs i suports

Sorolla comenta però que s’han trobat amb algun entrebanc per part de la UAB. “Per polítiques de la universitat no ens han deixat posar les taules dins les facultats, i les hem hagut de posar fora”. Tot i això ressalta que amb dinamització comunitària, l’espai que s’encarrega de donar suport als estudiants que s’organitzen, hi ha hagut molta comunicació: “Ens han ajudat molt”.

"El fet que no ens hagin deixat posar taules dins les facultats potser fa que no arribem tant a les facultats d’educació, medicina o veterinària, però esperem que la participació sigui molt alta”, subratlla Bueno.

referendum monarquia republica el nacional anna solé sans

En Genís, un dels voluntaris i estudiant de polítiques, comenta que al no poder tenir dades dels estudiants marquen amb un permanent tothom que vota per portar un control i evitar votacions dobles. “Som voluntaris perquè el poble ha de tenir dret a decidir qui el representa, ja sigui monarquia o república”. I afegeix que “aquesta votació pretén ser l’inici d’un procés que hauria d’acabar amb un referèndum oficial entre monarquia o república on la gent pogués realment decidir”.

“Aquest referèndum s’ha fet per crear debat sobre la monarquia i la república. Creiem que se’ns ha imposat la monarquia i no se’ns ha preguntat mai”, remarca Joan López, voluntari i també estudiant de polítiques. “Estaria bé que finalment es pogués votar a nivell municipal, autonòmic i estatal”.