Els estudiants, docents i treballadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han votat aquest dimecres en un referèndum a favor de l’abolició de la monarquia. Així, la majoria dels votants han optat per respondre “sí” a la pregunta “estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República?”.

En total, hi han participat 4.525 persones. D'aquesta manera, el 94,67% hauria votat contra la monarquia i a favor d'obrir processos constituents per decidir quin tipus de república es vol (sí-sí). Per contra un 0,64%, no es mostraria partidari d'aquesta segona opció (sí-no).

Per altra banda, un 1,28% hauria votat en contra de l'abolició de la monarquia, mentre que el 3,05% dels vots haurien estat nuls i el 0,35%, blancs. 

referendum monarquia republica el nacional anna solé sans

A primera hora del matí, els organitzadors ja esperaven una alta participació: “Si hi ha la meitat dels vots de les paperetes que hem posat a disposició dels votants ja ens situarem en rècord de participació”, ha comentat Paula Bueno, estudiant de Ciències Polítiques i membre de l’organització.

 

Malgrat que no hi ha hagut incidències destacables, des de l’organització han ressaltat que s’han trobat amb alguns entrebancs per part de la mateixa UAB. “Per polítiques de la universitat no ens han deixat posar les taules dins les facultats, i les hem hagut de posar fora”, ha explicat l’estudiant de Ciències Polítiques i Dret i membre de l’organització Jordi Sorolla. Tot i això ha ressaltat que amb dinamització comunitària, l’espai que s’encarrega de donar suport als estudiants que s’organitzen, hi ha hagut molta comunicació: “Ens han ajudat molt”.

referendum monarquia republica el nacional anna solé sans

Com ha sorgit el referèndum?

Els organitzadors s'inspiren en un referèndum similar que es va fer a l'Autónoma de Madrid a finals de novembre i el desembre a la UPF, UB i UPC de Terrassa. Així, esperaven, com a mínim, una participació similar a la que hi va haver a la capital espanyola, que va ser de més de 7.000 vots.

“Quan vam veure que l’Autónoma de Madrid va començar a fer el referèndum i altres universitats s’hi afegien, nosaltres també volíem fer alguna cosa”, explica Sorolla. I comenta que tot i que van començar-se a reunir al mes de desembre, no l’han celebrat fins aquest dimecres perquè hi ha hagut exàmens i altres vagues com la vaga feminista el passat 8-M o la vaga pel clima el dia 15-M, on també hi ha estat implicats.

“Aquest referèndum s’ha fet per crear debat sobre la monarquia i la república. Creiem que se’ns ha imposat la monarquia i no se’ns ha preguntat mai”, ha remarcat Joan López, voluntari i també estudiant de polítiques. “Estaria bé que finalment es pogués votar a nivell municipal, autonòmic i estatal”.

referèndum monarquia república uab el nacional anna solé sans

Així, han justificat la celebració d’aquest referèndum per la posició del rei Felip VI al discurs del 3 d’octubre del 2017 “fent un posicionament obert, a favor de la repressió i negant el diàleg”. A més, segons han defensat, busquen promoure l’esperit crític i que sigui un tema que s’inclogui dins l’agenda política.

“Dret a decidir”

En Genís, un dels voluntaris i estudiant de polítiques, ha comentat que al no poder tenir dades dels estudiants han anat marcant amb un permanent a tothom que vota per evitar que es voti més d’una vegada. “Som voluntaris perquè el poble ha de tenir dret a decidir qui el representa, ja sigui monarquia o república”. I ha afegit que “aquesta votació pretén ser l’inici d’un procés que hauria d’acabar amb un referèndum oficial entre monarquia o república on la gent pogués realment decidir”.