El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a denegar les mesures cautelars demanades per la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) per poder reobrir l'oci nocturn. No obstant això, la decisió no ha estat unànime i, per primer cop, compta amb un vot particular que dona parcialment la raó al sector.

La majoria de magistrats consideren que encara no es donen les circumstàncies per reobrir els locals nocturns i que segueix sent proporcionat mantenir-los tancats a causa de les xifres pandèmiques. De fet, diuen que el passaport covid és útil, però no pas encara amb determinats nivells d'incidència.

Fecasarm demanava ampliar l'horari de les activitats d'oci nocturn a l'aire lliure fins a les 3.30 hores de la matinada i de bars i restaurants fins a la 1 de la matinada, amb 30 minuts més per desallotjar els clients en tots dos casos, però el TSJC ho va denegar.

Per això van presentar a finals d'agost un recurs, en el qual Fecasarm ha denunciat que el Govern no ha justificat amb quins motius científics ha decidit els horaris de tancaments i ha criticat que no s'està fent de forma diferenciada per territoris en funció de la incidència acumulada.

En aquest sentit, consideren que les restriccions vigents són "desproporcionades", perquè vulneren la llei de salut pública de Catalunya i fomenten els botellons i festes il·legals "amb situacions de risc per a la integritat física i la vida de les persones". Demanaven la reobertura dels espais interiors d'oci nocturn, als quals podrien accedir persones vacunades o amb un test d'antígens previ negatiu. Però avui el TSJC els hi ha denegat.

Els empresaris diuen que la situació és insostenible i per això a principi de mes van fer una acampada i alguns d'ells es van sumar a una vaga de fam. "Exigim treballar en condicions segures. Prou ja de la deixadesa de les funcions del Govern, i prou ja d'aquest greuge comparatiu", va reclamar en aquell moment la plataforma en un comunicat, fent referència a la desigualtat de condicions entre els diferents sectors culturals. 

Els empresaris i empresàries del sector consideren que han rebut un tracte discriminatori durant els "disset mesos de restriccions desmesurades i injustificades", així com una "manca de solucions i una nefasta gestió política i sanitària" per part de la Generalitat. 

El vot particular

Segons aquest magistrat, l'opció que plantejava com a secundària la Fecasarm es podria adoptar. Així, el sector proposa que en els municipis amb menys de 250 casos per cada 100.000 habitants, es podria exigir el passaport covid, tancant els locals a les 3.30 de la matinada i mitja hora més per desallotjar el públic.

Els restaurants podrien tancar a la 1 amb mitja hora més per desallotjar-los. El vot particular conclou que ara mateix no està prou justificat el tancament total i que es poden prendre mesures menys lesives per al sector, tenint en compte la incidència actual de la malaltia i l'aplicació de l'anomenat passaport covid.