Toc de queda prorrogat fins al 21 de gener a Catalunya. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat avui el manteniment del toc de queda, de la 1 de la matinada fins a les 6 del matí, catorze dies més, tal com li havia demanat el Govern per intentar aturar l’elevat nombre de contagis de la covid-19, que avui suma 32.556 nous casos, segons dades del Departament de Salut. La Fiscalia Superior de Catalunya, que s’havia oposat a la primera restricció, ja va informar ahir que dona suport a prorrogar la mesura restrictiva davant els informes presentats per l’administració.

En la primera resolució, el TSJC va afirmar que la mesura del primer toc de queda,  del 23 de desembre al 7 de gener, i la limitació de les reunions a deu persones eren mesures “necessàries, idònies i proporcionades” davant la pressió de la sisena onada de la pandèmia i la tensió al sistema sanitari. Per això, aquest cop la fiscalia ha aprovat que es prorrogui dues setmanes més i el TSJC ha validat aquesta restricció. Les dades aportades pel Departament de Salut al TSJC indiquen que es preveu arribar als 700 llits de crítics passat Reis, quan ara en són prop de 500. 

En la resolució d’avui, la sala del contenciós administratiu del TSJC destaca “l’exhaustiu informe” elaborat per l’Agència de Salut Pública presentat al tribunal sobre l’evolució dels contagis de la covid-19 i els seus efectes en les persones i els centres de salut, i on es detallen “26 característiques desfavorables”. Per tot això, el TSJC afirma: “La preservació de drets fonamentals com la vida, la integritat física i el dret a la protecció de la salut, representatius d’un interès públic comú que, en plena pandèmia adquireixen un caràcter essencial, la seva preservació, en conseqüència, ha de tenir un criteri principal, sense que enfront de ell es vegin altres drets diferents mereixedors de millor protecció”.

El TSJC torna a reproduir jurisprudència del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional, com també de la seva sala del 2021, en què s’aclareix que es poden fer restriccions de drets fonamentals com el toc de queda sense que hi hagi decretat l’estat d’alarma. Amb tot, admet que les dificultats jurídiques serien menors, tant per a les administracions sanitàries com per a les sales del contenciós administratiu, si existís una regulació suficient articulada de les condicions i límits per restringir drets fonamentals en situacions d’emergència com l’actual. Amb tot, es referma que les restriccions del toc de queda i el límit de reunions a deu persones es poden adoptar a l’empara de l’article 3 de la Llei Orgànica 3/1986. L’alt tribunal també avala el manteniment del passaport covid-19, ja que el dret a la vida es considera al davant al dret a  la intimitat i la igualtat, perquè el Suprem ja va aclarir que no hi ha discriminació en aquestes persones perquè poden exhibir un prova d’antígens per accedir a espais, com ara bars i restaurants.

 

Mesures

En concret, la Comissió Delegada del Govern en matèria de covid-19 va aprovar demanar la pròrroga de les mesures durant catorze dies. A mésha actualitzat la llista de municipis on s’aplicarà la restricció de la mobilitat nocturna. La nova llista inclou 124 municipis, i s’hi han incorporat vuit més: Alcarràs, Castell-Platja d'Aro, Cunit, el Vendrell, Mont-roig del Camp, Salt, Torroella de Montgrí i Vilanova i la Geltrú. Es mantenen els nou municipis illa que hi ha en la resolució vigent. Les mesures, que fins ara estaven en vigor fins al 7 de gener, s’han prorrogat fins al dia 21.

L’objectiu d’aquesta pròrroga és mantenir la reducció de la interacció social i el moviment de la ciutadania per frenar l’ascens de contagis i disminuir la pressió assistencial al sistema sanitari. La pròrroga aprovada pel Procicat va ser  enviada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 23 de desembre ja va avalar aquestes mateixes mesures restrictives.

D’aquesta manera, ara amb el vistiplau  del TSJC es mantindrà durant 14 dies més la restricció de la mobilitat nocturna, de la 1 de la matinada a les 6 del matí, als municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència acumulada en 7 dies superior als 250 casos per cada 100.000 habitants.

Entre la resta de mesures que es mantenen, destaca la limitació de les bombolles i que el nombre absolut no superi les 10 persones, tant a l’interior com a l’exterior i tant en l’àmbit privat com en l’àmbit públic. La capacitat màxima a l’interior de bars i restaurants continuarà sent del 50% (i del 100% a les terrasses), mentre que l’aforament a comerços i empreses de serveis serà del 70%, el mateix percentatge que en instal·lacions i equipaments esportius tancats. Els locals d’oci nocturn romandran tancats, mentre que l’aforament de sales de concert, teatres, cinemes, auditoris i circs amb carpa serà del 70%, percentatge que també s’aplica a sales de vetlla, enterraments i altres cerimònies.

El  Govern informa que teletreball es manté com a prioritari en l’Administració de la Generalitat i es recomana fermament en l’àmbit laboral privat.

A més del toc de queda, el TSJC ha de resoldre la reclamació de sector de l'oci nocturn  perquè derogui la mesura del Govern de tancar tots els establiments de nit. La federació Fecalon i unes 55 agrupacions demanen al tribunal que els permeti obrir unes hores, així com els locals que no tenen pista de ball i amb un aforament limitat, als municipis on no hi hagi toc de queda.

Foto principal: Els carrers de Barcelona buits, amb el toc de queda / Carlos Baglietto