El Govern ha allargat durant dues setmanes més les restriccions contra la covid que van entrar en vigor el 24 de desembre, com el toc de queda i el tancament de l'oci nocturn. A més, s'ha actualitzat la llista de municipis on s'aplicarà la restricció de la mobilitat nocturna. La pròrroga serà aprovada demà pel Procicat, en una resolució que serà enviada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 23 de desembre ja va avalar aquestes mateixes mesures.

D’aquesta manera, es mantindrà durant 14 dies més la restricció de la mobilitat nocturna, des de la 1 de la matinada a les 6 del matí, als municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència acumulada a 7 dies superior als 250 casos per cada 100.000 habitants. La llista de municipis s’ha actualitzat amb aquests noms: Alcarràs, Castell-Platja d'Aro, Cunit, el Vendrell, Mont-roig del Camp, Salt i Torroella de Montgrí.

La capacitat màxima a l’interior de bars i restaurants continuarà sent del 50% (i del 100% a les terrasses), mentre que l’aforament a comerços i empreses de serveis serà del 70%, el mateix percentatge que en instal·lacions i equipaments esportius tancats. Els locals d’oci nocturn romandran tancats, mentre que l’aforament de sales de concert, teatres, cinemes, auditoris i circs amb carpa serà del 70%, percentatge que també s’aplica a sales de vetlla, enterraments i altres cerimònies.

Pic de contagis

Aquesta mesura ha estat presa en un context on el pic de la sisena onada de la pandèmia del coronavirus podria arribar aquesta mateixa setmana. La notificació de positius aquests dies de festes de Nadal ha registrat rècords i els contagis s'han anat duplicant setmana a setmana. En aquest context, el Biocomsc, el grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC ha fet una sèrie de previsions on creuen que el pic de l'òmicron podria arribar ja aquesta setmana. Malgrat tot, s'ha posat èmfasi en l'impacte de les reunions que podrien tenir els sopars i dinars de Nadal i la nit de Cap d'Any.

Si la corba de contagis no comença a baixar per l'augment de contactes per les festes, és possible que calgui endurir les restriccions actuals. Això és precisament el primer que ha dit la investigadora del Biocomsc Clara Prats al Via Lliure de RAC1. "En funció dels contagis d'aquesta setmana és quan s'ha de replantejar què passa a partir de la següent, si es mantenen les mesures que hi ha o s'estenen per fer-les més restrictives. Amb les dades d'avui no seria necessari, però no hi podem posar la mà al foc". En aquest sentit, destaca que "hem d'esperar quatre o cinc dies". 

Prats també destaca que si el pic de contagis no acaba sent aquesta setmana, ho serà la següent. En relació amb les altres dades, Prats ha destacat que semblaria que l'Rt es comença a frenar una mica "perquè abans d'arribar al cim necessitem que la pujada afluixi, fins que es transformi en plana i després en baixada".

Per altra banda, el catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona Àlex Arenas ha considerat, a Twitter, que les tres setmanes vinents seran difícils perquè la positivitat està disparada i els casos també, tal com indicaven els models. “Malgrat que la variant òmicron és menys greu que no la delta, la sincronització de pacients portarà el sistema sanitari al límit, una vegada més”, ha afegit.

Imatge principal: Test antígens / EFE