Insòlit. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) manté les mesures cautelars del 25% de castellà en dos centres educatius, malgrat la petició de la Generalitat que les aixequi davant la nova normativa que supera aquesta mesura, segons ha informat aquest dijous el gabinet de premsa del TSJC. A l’estiu, el mateix tribunal va denegar a l’Asociación Escuela Bilingüe l’aplicació del 25% de castellà a tots els centres educatius a Catalunya, tal com va dictar en la seva sentència i que va suspendre pel nou Decret llei 6/2022 i la Llei 8/2022 que suspenia els percentatges. Ara, però, la sala 5a contenciosa administrativa manté el 25% en dos centres: un aprovat el 2020 i l'altre el febrer passat, per a dos estudiants de l'ESO, en sostenir que són resolucions anteriors i que s'ha de respectar el seu dret individual.

En la resolució, el nou raonament del TSJC és que “l’ús mínim de castellà cautelarment acordat no resulta afectat per la prohibició de percentatges establerta en l’article 2.4 del decret llei”. Hi precisa que el precepte estableix “un criteri que regeix per a l’elaboració de projectes lingüístics, als fins de programació que li són propis, i no és extensible al nombre real d’hores lectives que s’imparteixen en una o una altra llengua, que òbviament sempre ofereix paràmetres numèrics o percentuals”.

És a dir, el tribunal sosté que en el nou model lingüístic de l'educació pública "no es limita genèricament la intensitat de l'ús del castellà com a llengua d'ús curricular i educatiu".

El tribunal afirma que no és incompatible 

No obstant això, la sala 5a contenciosa administrativa del TSJC admet que “l’aplicació concreta de la nova normativa en cada centre, d'acord als nous criteris legals, pot afectar la mesura cautelar decretada sobre l’ús de les llengües, però mentre no consti que s’hagi produït aquesta aplicació concreta que afecti la mesura cautelar, aquesta no resulta incompatible amb el nou marc normatiu”. Per tot això, el tribunal no accepta revocar la mesura cautelar del 25% de castellà que el TSJC va acordar i que ara la Generalitat li ha demanat a dos centres educatius.

La norma denunciada al Constitucional

L’inici del curs escolar 2022-2023 va començar a principi d'aquest mes i des del Departament d’Educació es va afirmar que cap centre aplicaria el 25% de castellà, malgrat que ara s’ha evidenciat que no és del tot cert. A més, amb l’actual resolució, la vintena de centres que aplicaven el 25% de castellà podrien tornar a demanar-la.

D’altra banda, el Tribunal Constitucional ja ha informat que ha admès a tràmit els recursos del PP, Cs i Vox contra les noves lleis que eliminen els percentatges d’idiomes a les escoles catalanes. El mateix TSJC va assegurar que la nova normativa catalana podria ser inconstitucional, ja que, a parer seu, no es garantia el castellà com a llengua vehicular. Amb tot, el TSJC va suspendre l’aplicació del 25% de castellà a tots els centres del país, tal com va sentenciar l’any 2020 i el Tribunal Suprem va validar aquest any. Així doncs, la immersió lingüística a Catalunya no es desempallega dels tribunals.