La jutgessa Maria Eugènia Alegret, que investiga les dues querelles que acusen la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i part de la Mesa, ha denegat la petició de la defensa dels diputats del PDeCAT Lluís Corominas i Ramona Barrufet perquè els tres expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert declarin com a testimonis.

Diu Alegret que la seva compareixença és "inútil i innecessària" perquè "cap d'ells és diputat del Parlament de Catalunya amb posterioritat al dictat de la sentència del Tribunal Constitucional de 2 de desembre del 2015 en la qual, admetent que totes les idees polítiques són defensables, incloent per tant les que aspiren a la independència de Catalunya, disposa que per posar-les en pràctica han de seguir-se els tràmits legals".

Remarca que "el dret de secessió d'una part de l'Estat no està contemplat en la Constitució" i que "per aquesta raó el TC va anul·lar la resolució del Parlament de Catalunya" del 9-N.

Alegret al·lega per rebutjar el testimoni de Rigol, Benach i De Gispert que la defensa no diu "que cap dels anteriors presidents hagi viscut una situació anàloga" i, per aquest motiu, la magistrada al·lega que "els hàbits o costums sobre l'activitat parlamentària o l'actuació de la Mesa en altres ocasions no resulten rellevants en aquesta causa".

La defensa argumenta que el testimoni dels tres expresidents és vàlid per il·lustrar "els costums i pràctiques que ha seguit la Mesa del Parlament en els últims 20 anys pel que fa al control i la tramitació de resolucions de mocions i unes altres iniciatives parlamentàries". L'advocat pretenia centrar el seu testimoni en les decisions que ha hagut de prendre la Mesa al llarg de les legislatures sobre els recursos interposats contra les diverses iniciatives parlamentàries i, sobretot, en relació als debats d'orientació política general del Govern i de les resolucions que s'hi aproven.

Carme Forcadell, Lluís Corominas, Ramona Barrufet, Anna Simó i Joan Josep Nuet estan acusats pels delictes de desobediència a les interlocutòries del Tribunal Constitucional i prevaricació.

Turull declara el 28 de juliol

El que sí que accepta la magistrada és el testimoni de l'actual conseller de la Presidència, i en el moment dels fets, president del grup parlamentari de Junts pel Sí. 

Jordi Turull està citat per al divendres 28 de juliol a les 12.30 hores.

La defensa cita Turull com a impulsor de les propostes de resolució que la Mesa del Parlament va admetre a tràmit desobeint els mandats del TC.

L'estratègia de la defensa

La defensa pretén no arribar a judici abans del referèndum i esgotar tots els tràmits possibles abans de les vacances i un cop entrat el mes de setembre.

La magistrada, Maria Eugènia Alegret, però, té pressa i va per feina. Tots els tràmits els fa sense dilació i, de fet, després de la declaració de Turull, Alegret marxarà de vacances amb la instrucció a punt per tancar.