El Tribunal Superior de Justícia (TSJC) dona la raó al Govern de la Generalitat i avala la rescissió del contracte amb la concessionària de l'Eix Transversal —la carretera C-25 que connecta de Cervera (la Segarra) a Caldes de Malavella (la Selva)—. L'alt tribunal català ha tombat el recurs contenciós que va interposar el grup Cedinsa i conclou que la resolució anticipada del contracte es va ajustar al Dret. El Govern de Pere Aragonès, per iniciativa del llavors conseller d'Economia Jaume Giró, va assumir-ne la gestió directa a partir del gener del 2023 aprofitant una clàusula del contracte que permetia resoldre la concessió de manera anticipada. Es van abonar 479 milions d'euros amb recursos propis de la Generalitat i es va posar fi a aquest peatge en l'ombra (la Generalitat pagava a Cedinsa en funció dels vehicles que hi circulaven), de manera que es van acabar estalviant uns 781,5 milions d’euros fins a la fi de la concessió el 2040.

La decisió es va materialitzar en l'Acord del Govern del 10 de maig del 2022, amb el qual es van aprovar les modificacions de crèdit necessàries per fer front al pagament directe dels milions d'euros pendents de manera anticipada. La concessionària, Cedinsa, defensava que la Generalitat podia rescindir el contracte l'any 15 de la vigència de la concessió —entre el 23 de juny de 2021 i el 22 de juny de 2022—, però transcorregut aquest període ja no es podia acordar una resolució unilateral i anticipada del contracte. Es recolzaven en una clàusula i un annex del contracte que establia que el 31 de desembre dels anys 10, 15 i 20 de la concessió seria la data que es prendria en consideració per a determinar el preu de fer-ho. 

Tanmateix, el tribunal entén que l'any natural de la concessió en què l'administració pública podia exercir la resolució del contracte és tot l'any 2022, i no 2021, com al·legava la concessionària, perquè el 2021 es correspon amb l'any 14 de la concessió i que així ho va acceptar en una clàusula recollida en la modificació del Contracte de Reequilibri. El TSJC entén que la resolució unilateral i anticipada del contracte és una causa de resolució contractual "independent de la resta de causes admeses per la Llei", perquè així apareix recollit fins a dues vegades en la clàusula 16 del Contracte de Reequilibri.

Decisió "justificada" per "interès públic"

Sobre l'al·legació de Cedinsa que la quantitat abonada no es correspon amb la pactada, el tribunal argumenta que "ha de ser rebutjada" perquè com consta en la mateixa clàusula 16 del Contracte de Reequilibri la quantitat oferta pels licitadors era una quantitat màxima i referida al 31 de desembre de 2022, però el contracte es va rescindir abans. El TSJC també conclou que la decisió de la Generalitat de rescindir el contracte està "justificada" i que obeeix a motius "d'interès públic", a més d'estar avalada per informes jurídics i de Territori. Contra la sentència, que no es ferma, pot interposar-se un recurs de cassació davant la mateixa sala del TSJC en un termini de 30 dies.

Explotació fins al 2040

L'Eix Transversal, que uneix Lleida amb Girona passant per la Catalunya Central, es va posar en servei el 1997. Una dècada més tard, el juny del 2007, la Generalitat va adjudicar-ne la concessió al grup d'infraestructures Cedinsa. El contracte, que es va modificar tres anys després, incloïa el desdoblament de la C-25 i l'explotació de la carretera fins al 2040. La infraestructura es finançava mitjançant la fórmula del peatge a l'ombra; és a dir, que la Generalitat pagava a Cedinsa en funció dels vehicles que hi circulaven. El plec de clàusules del contracte, però, incloïa tres dates en què la Generalitat podia trencar-lo "unilateralment i sense justificació"; pagant, això sí, el que s'anomenava el "preu de reversió".