L'epidemiòleg Antoni Trilla, catedràtic de Medicina de la Universitat de Barcelona i cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic, recomana portar mascareta al transport públic o en llocs tancats amb molta concentració de persones, especialment a les persones de risc. També per a les trobades familiars de cara al dia de Reis: "Si hi ha algú que està malalt, que l'àvia o qui sigui de risc es posi mascareta i limitin el temps de contacte, que no s'entretinguin massa a donar els regals", assenyala. L'expert insta d'aquesta forma, voluntària, a reduir el risc de contagi de la grip o la covid, amb motiu de la "sopa de virus" que està marcant aquest hivern i que està tensant la capacitat dels Centres d'Atenció Primària, segons ha expressat aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio

Davant el perill de saturació dels centres sanitaris, l'expert demana "seny" i un cert grau d'autoavaluació, de forma que si s'és una persona sana i de mitjana edat o jove i sense factors de risc i s'està constipant, no cal que vagi a consultar al metge. Per contra, si s'és persona de risc o tot apunta que el constipat s'està complicant o podria complicar-se, llavors sí. En aquest sentit, Trilla insta a anar-hi si hi ha símptomes com una febre que dura molt, si hi ha dificultat respiratòria, que costi caminar, o si s'ofega fent algun esforç, ja que això vol dir que pot haver-hi afectació pulmonar.

Retards a urgències i persones grans ingressades

Quant a la saturació dels CAP, Trilla explica que tot i que les autoritats sanitàries fan un reforç per a aquesta època de l'any, els mitjans i recursos són els que hi ha i això pot portar "a prop de la saturació" la capacitat d'atenció dels centres. "Això vol dir que les consultes urgents o no programades poden patir endarreriments", avisa el doctor. En aquest sentit, Trilla assenyala també que durant aquests dies proliferaran les persones d'edat avançada ingressant en hospitals. Una situació que també pot condicionar la feina als hospitals: "La meitat de les persones ingressen per covid o grip i l'altra meitat per una altra cosa, però també en tenen algun virus o l'agafen", explica.

Normalitat epidemiològica

Amb tot, l'epidemiòleg barceloní veu una certa normalitat en l'actual situació quant a la grip: "Cada hivern sempre hi ha unes setmanes a l'any que els CAP estan sotmesos a gran tensió per moltes consultes per virus", apunta Trilla, que ho associa a aquestes dates nadalenques de moltes trobades i interacció amb familiars i amics i sopars de feina. "Seran contagis de fa una o dues setmanes", assenyala l'expert, tot i que comencen a fer-se notar amb símptomes una mica més tard de la presa de contacte amb el virus. Trilla també recorda que les variants de covid que circulen no són més greus.