Antoni Trilla ha recomanat vacunar-se amb una nova dosi contra la covid-19, davant l'augment d'infeccions a Catalunya. El consultor sènior del Servei de Medicina Preventiva a l'Hospital Clínic i catedràtic de Salut Pública a la Universitat de Barcelona ha assegurat aquest dimarts que "la situació actual i la percepció de la població confirmen que la covid-19 està més controlada i no és greu per a la majoria de la població", tot i que ha advertit que hi ha un 20% de persones amb factors de risc que "és més probable que tinguin complicacions i que requereixen ingrés hospitalari".

En aquest sentit, Trilla ha detallat que es tracta de persones de més de 60 anys, amb condicions d'immunodepressió, amb malalties cròniques importants i les dones embarassades. "A totes elles se'ls recomana la vacunació per prevenir aquestes complicacions, ingressos i morts per la covid-19. Els convivents amb qualsevol d'aquestes persones de risc i els professionals sanitaris també ha de posar-se la vacuna", ha afegit l'expert, que s'ha recolzat sobre les dades de l'últim butlletí de l'Institut de Salut Carlos III corresponent a la setmana 49 (del 4 al 10 de desembre) a Espanya —segons les quals les hospitalitzacions per covid-19 han augmentat durant les dues últimes setmanes amb 1,8 casos per 100.000 habitants (1,2 casos per 100.000 habitants en la setmana anterior i 0,8 la prèvia)—.

Reducció de les dosis de reforç

"El nostre país té una de les millors taxes de vacunació, tot i que amb les dosis de reforç successives les xifres s'han anat reduint. En aquesta campanya, l'objectiu marcat per l'OMS és assolir el 60-75% de la població de risc, xifres que només s'aconseguiran en els majors d'edat. Per a la població amb factors de risc, s'ha de reforçar la formació i informació i explicar el balanç risc-benefici de la vacunació covid-19. També ajudaria a poder disposar de totes les vacunes que compleixen actualment els requisits indicats per les agències internacionals (OMS, ECDC, EMA)", ha indicat. En aquesta línia, cal tenir en compte que una població significativa de la Unió Europea no ha rebut una vacuna actualitzada contra la covid-19, tot i les recomanacions de les autoritats sanitàries. Així, Trilla conclou que aquestes taxes creixents es podrien alentir si augmenten les taxes d'immunització.

Aquest dimarts hem sabut que ha augmentat la incidència de la covid i els ingressos relacionats a Catalunya, en plena onada epidèmica de la grip i el vrs (virus sincicial respiratori, el causant de la bronquiolitis en infants). Concretament, la covid ja provoca prop de 600 hospitalitzats. També es manté l'augment per sobre de l'esperable de les pneumònies diagnosticades a l'atenció primària (que afecten sobretot els menors de 14 anys), mentre que la incidència del conjunt d'infeccions respiratòries agudes (IRA) mostra un clar ascens amb relació a la setmana anterior -amb el llarg pont de la Puríssima, que va provocar una menor detecció de casos-. Així se'n desprèn de les últimes dades del portal Sivic del Departament de Salut, de la setmana de l'11 al 17 de desembre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!