El cardenal George Pell, tresorer del Vaticà, ha estat declarat culpable d'abusar sexualment de dos de menors fa vint anys, per la qual cosa podria ser sentenciat a una pena d'uns 10 anys de presó.

El jurat d'un tribunal de Melbourne va emetre el seu veredicte l'11 de desembre passat, però el jutge Peter Kidd va impedir que es fes públic fins avui dimarts per raons legals, per evitar que influís en un altre procés contra Pell per un delicte de pederàstia suposadament comès en la dècada dels setanta. La fiscalia ha retirat avui els càrrecs d'aquest segon cas, per la qual cosa el jutge va aixecar les restriccions legals en el primer cas contra Pell, el més alt càrrec de la jerarquia eclesiàstica declarat culpable d'agressió sexual a menors.

En libertat condicional

Pell, que té llibertat condicional i va ser acusat d'un càrrec de penetració a un menor i d'altres quatre d'actes indecents contra menors, haurà de comparèixer de nou dimecres davant del tribunal de l'estat de Victòria, on podria ser detingut de cara a la seva sentència, segons van informar fonts judicials.

Les mateixes fonts es van negar a comentar sobre la possible pena i sobre la data de la sentència, però el prelat de 77 anys i que era considerada la tercera persona més influent del Vaticà, podria ser condemnat la propera setmana a uns de deu anys de presó.

"El cardenal Pell sempre ha mantingut la seva innocència i ho continua fent", va dir en un comunicat la seva defensa, que ja va apel·lar el veredicte de culpabilitat. "Ets un monstre!", "Vés-te'n a l'infern, anormal!" van ser algunes de les increpacions contra Pell per membres del públic a la sortida de la vista d'avui.

Primera denúncia, el 2015

Les acusacions de pederàstia contra Pell van sortir a la llum el 2015, quan una de les víctimes va denunciar davant de la policia de Victòria que havia patit abusos sexuals en dues ocasions per part del prelat, poc després que aquest fos nomenat arquebisbe de Melbourne el 1996.

El denunciant, que era membre del cor de l'església, va relatar que un diumenge, després d'oficiar una missa a finals de desembre de 1996, Pell el va violar oralment després d'haver abusat d'un amic, amb qui estudiava en la prestigiosa escola St Kevin. Pell també va ordenar al demandant que es baixés els pantalons i després li va acariciar els genitals i es va masturbar durant uns minuts, el que va deixar traumatitzat al nen de tretze anys durant anys.

L'altra víctima, que mai no va denunciar els fets, va morir d'una sobredosi d'heroïna el 2014.

"Com molts supervivents, he experimentat la vergonya, la solitud, la depressió i he lluitat per sobreviure. Com molts supervivents, he tardat molts anys a comprendre l'impacte que allò va tenir en la meva vida", va indicar la víctima en un comunicat en el qual va demanar que es respectés el seu anonimat.

La Conferència Australiana de Bisbes Catòlics va expressar en un comunicat la seva commoció pel veredicte contra Pell. "Els bisbes som d'acord que tots han de ser iguals davant de la llei i respectem el sistema legal australià. El mateix sistema legal que va emetre el veredicte considerarà l'apel·lació de la defensa del cardenal. La nostra esperança és que es faci justícia", afegia el text.