Us proposem una ruta en tren pels meravellosos paratges de muntanya de la Catalunya Nord. El Tren Groc, o el Canari, sobrenom amb què es coneix el tren pels colors que llueix -sang i or-, és un símbol identitari que uneix la Tor de Querol amb Vilafranca de Conflent. El Tren Groc ofereix una experiència única als viatgers per descobrir el Conflent, la Cerdanya i el territori del Parc Natural Regional del Pirineu català.

L'ús turístic que avui té el Tren Groc el gaudeixen prop de 400.000 passatgers l'any. Ens acompanyes?

El tren groc. M. Blondeau. SNCF Réseau

M. Blondeau. SNCF Réseau

Sens dubte, un dels principals atractius del tren groc és l'entorn per on passa. De fet, circula per zones molt altes de muntanya, que a l'hivern estan gairebé sempre nevades. En alguns punts, el tren fa ziga-zagues entre pastures, i el viatger està a escasses passes de les vaques. En altres indrets, els vagons passen per boscos feréstecs i les branques gairebé envaeixen els vagons descoberts. Gràcies als vagons descoberts del tren es pot gaudir del paisatge de muntanya i d'unes vistes panoràmiques excepcionals.  

recorregut tren groc - turisme-canigó.cat

turisme-canigo.cat

A mesura que el tren fa el recorregut, els passatgers descobreixen la Vall de la Tet, els altiplans cerdans, espais idonis pels fanàtics a l'excursionisme i una mostra cultural molt completa. 

El tren groc és tota una atracció a la regió. No és només que els passatgers es prenguin el trajecte com una festa. També els conductors i els vianants que es creuen amb el comboi aplaudeixen, criden, xiulen i animen, perquè el tren s'ha convertit en un element d'identitat .

Tren groc. Cristian Bortes. Flickr

Cristian Bortes. Flickr

El tren s'atura a pobles preciosos, molt ben cuidats, amb cases de gran bellesa, com Font-romeu o la Guingueta d'Ix. Però sens dubte, el més impressionant d'aquest viatge és el pas del trenet per les zones més accidentades; les supera mitjançant tot un seguit de petits túnels i de grans viaductes. El passatger gaudirà d'unes vistes impressionants. No obstant, hi ha parts del trajecte amb molta altura i si teniu vertigen, és aconsellable no acostar-se massa a la finestra.

El recorregut

El Tren Groc té com a punt de partida i final les estacions ferroviàries de Vilafranca de Conflent i la Tor de Querol. La línia ferroviària del Canari transcorre una distància de 63 quilòmetres i enllaça 22 estacions franceses. Entre aquestes estacions trobem la més alta de la via fèrria de França, Bolquera, a 1.596 metres d'alçada. Amb una velocitat màxima de 55 km/h, el Tren Groc passa d’una altitud de 427 metres a 1.231

 

desnivell recorregut tren groc - tren-groc.iguadix.es

tren-groc.iguadix.es

Parades recomanades durant el recorregut 

Les estacions ferroviàries més recomanades per fer una aturada i visitar el seu entorn són les de La Guingueta d'Ix, Sallagosa, Font-Romeu, Montlluís, Fontpedrosa i Oleta.

Font-romeu, un espai imprescindible a visitar és la ermita de Nostra Senyora. Famosa per ser un lloc de peregrinació dels Pirineus, l'ermita conté en el seu interior un retaule barroc del artista català Joseph Sunyer. 

La abadia de Sant Miquel del Canigó, a 6km de Vilafranca, data del segle XI i és també un dels espais a visitar per la importància històrica. La Abadia ofereix una visita d'una hora feta per una de les germanes de la comunitat. El deteriorament del centre religiós va obligar a fer algunes restauracions a l'estructura. Aquests canvis també es mostren durant la visita. 

abadia Sant Miquel de Canigó - Pixabay

El municipi de Montlluís, amb un encant únic, destaca per ser la vila a més altitud de França, a 1600 metres, i des de la qual les vistes naturals són excel·lents. La ciutat fortificada va ser fundada el segle XVII i figura com a patrimoni mundial de la UNESCO sota la denominació de fortificacions de Vauban

El poble d'Èvol fou fusionat amb Oleta el 1827 per crear el municipi d'Oleta i Èvol. Situat a 800 metres d'altitud i sobre la riba de l'afluent del Tet, Èvol és membre de l'associació dels pobles més bonics de França.

A prop de la Guingueta d'Ix, municipi conegut pels francesos com Bourge-Madame, hi ha una opció per aquells més atrevits. A mig quilòmetre del poble hi ha la Via ferrata - Les Escaldilles, un bon reclam per escaladors. 

Com arribar al Tren Groc

Hi ha dues opcions per començar el trajecte del Tren Groc. Els punts de partida són la Tor de Querol i Vilafranca de Conflent. L'estació de la Tor de Querol es troba a 15 minuts en cotxe de Puigcerdà, i és l'inici  recomanat per aquells que arribin a la capital de la Cerdanya des de la Catalunya central.

Per als viatgers procedents de les comarques gironines, els és més pràctic iniciar el viatge amb el Tren Groc des de l'estació de Vilafranca de Conflent. Per arribar-hi s'ha d'anar fins a Perpinyà i des d'allà dirigir-se en direcció a Conflent per la carretera N116, un trajecte de tres quarts d'hora en cotxe.

Horaris i preus

Hi ha 5 freqüències diàries des de Vilafranca de Conflent fins a Tor de Querol i 3 entre Tor de Querol i Conflent.  Els horaris del Tren Groc us permetran programar les vostres parades. 

A Vilafranca de Conflent el primer tren surt a les 9:37h del matí i el darrer que hi parteix és a les 17:48h.

En direcció oposada, el primer tren que parteix de Tor de Querol és a les 8:14h del matí i el darrer és a les 15:35h. Aquest recorregut ofereix dues opcions més a mig camí, a Font Romeu en direcció Conflent, a les 15:56h i a les 17:49.

El cost del tiquet del recorregut sencer, de Vilafranca de Conflent a la Tor de Querol o al revés, és de 46€. Els tiquets es venen unicament a les estacions de la línia, no es poden comprar online.

Per tal d'aconseguir més informació sobre les tarifes, els horaris i la disponibilitat del Tren Groc, recomanem posar-se en contacte a través de: la SNCF (companyia de ferrocarrils francesa) trucant al  +33 0 800 886 091 (telèfon gratuït) o a l'estació de Vilafranca de Conflent al  +33 04 68 96 63 62.

Què visitar a Vilafranca de Conflent

Vilafranca de Conflent és punt d'inici o final del recorregut i conta amb uns quants indrets de visita obligatòria. Els següents espais conten amb l'opció de visites guiades en llengua catalana i espanyola. 

Un portal dedicat al turisme de Vilafranca de Conflent ofereix informació -en francès- sobre les opcions a visitar i inclou allotjaments recomanats, amb una explicació detallada. 

La cova de Grandes Canalettes

Grandes Canalettes és considerada una de les coves més boniques de la Catalunya Nord i de França. El preu de l'entrada per persona a la cova és de 10€ i permet descobrir un món subterrani ple de formacions rocoses espectaculars.

Situada a 300 metres de la Ciutat Medieval de Conflent, la cova és considerada patrimoni mundial de la UNESCO.

Una curiositat sobre les coves és que, quan se'n visita una, no hi ha noció d'estacions. La temperatura constant de 14° dóna una sensació de calor a l'hivern i de frescor a l'estiu.

Trobareu aquí tota la informació sobre els horaris i algunes imatges​ de l'espectacular cova de Grandes Canalettes

Fort Libèria de Vilafranca de Conflent  

Situat a 180 metres per sobre del nivell del riu Tet, el Fort Libèria fou construït el 1681 sobre un esperó rocós al flanc del turó per vigilar la vall de la Tet i, juntament amb les muralles de Vilafranca de Conflent, formaven un temible conjunt defensiu.

La fortificació, que es pot visitar per tan sols 7 €, s'adapta perfectament al relleu muntanyós, cosa que la converteix en una veritable proesa arquitectònica. 

Trobareu aquí tota la informació sobre aquesta majestuosa ciutat emmurallada.

Fortificacions de Vilafranca. Doronenko. Viquipèdia

Fortificacions de Vilafranca. Doronenko. Viquipèdia

Muralles de Vilafranca de Conflent 

La ciutat fortificada fundada el 1902 pel comte Guillem Ramon de Cerdanya manté intactes les seves muralles. L'entrada a la fortificació costa 4,5 i permet perdre's per l'interior on hi trobareu un seguit de passadissos on hi ha garites i sales de guàrdia.

Trobareu aquí tota la informació necessària per visitar la fortificació.

muralles Vilafranca Conflent - Pixabay

Consells

A l'estiu, el nombre de passatgers que agafen el Tren Groc és molt elevat. Recomanem arribar amb antelació a l'estació per tal de comprar el bitllet abans no s'esgotin. No es poden comprar per INternet.

A les Oficines de Turisme de Vilafranca de Conflent i Tor de Querol  hi trobareu tot allò que cal saber sobre el Train Jaune, horaris i imprescindibles per poder agafar aquest històric mitjà de transport. 

Al tren tria els vagons descoberts: veuràs molt millor el paisatge, gaudiràs de l'aire, i experimentaràs una sensació indescriptible en travessar els túnels. Això sí, no oblidis portar gorra i protector solar, perquè el sol pot ser molt fort.

Si et sembla una bona oportunitat, no ho dubtis! Fa alguns anys que l'SNCF, l'empresa estatal francesa encarregada de l'explotació del servei ferroviari, amenaça amb tancar el Tren Groc al·legant que cal una línia ràpida nova. Per ara el Canari sobreviu, però no està clar que aguanti gaires anys més. Si tens ocasió, val més que ho facis ara. No te'n penediràs!