L’Ajuntament de Barcelona treballa a tres nivells per desplegar al complert la llei de la transparència: El codi ètic, un reglament que regularà els grups d'interès i la bústia ètica. Al juny l'equip de govern portarà al ple el Codi ètic i de conducta de l’Ajuntament de Barcelona. És el full de ruta de la transparència a l'Ajuntament de Barcelona. Fixa els principis, els valors ètics i les normes de conducta que, en l’exercici de les funcions i competències que tinguin atribuïdes, han de complir els càrrecs electes, els titulars dels òrgans superiors, els directius i el personal eventual que ocupa llocs de confiança i assessoria a l’Ajuntament i a les entitats vinculades que formen part del sector públic municipal.

En total, el codi afectarà 400 persones i fa especial incidència a garantir una actuació objectiva, imparcial i exemplar. També s'hi regulen pautes de conducta addicionals que contribueixen a evitar els conflictes d’interessos en matèria de contractació pública i en l’activitat de foment.

Més enllà dels valors ètics, en aquest reglament intern també s'hi tipifiquen normes de conducta. Entre d’altres, no fer ús del càrrec per obtenir avantatges personals o afavorir o perjudicar altres persones, físiques o jurídiques, que puguin relacionar-se amb l’Administració; mantenir la confidencialitat, però sense perjudici a la normativa de la transparència; desenvolupar les competències i responsabilitats amb diligència, dedicació absoluta i amb ple respecte al que s’estableix a la legislació sobre incompatibilitats i gestionar els recursos públics de manera eficient i sempre en defensa de l’interès públic. A més, els càrrecs electes o personal directiu hauran d’abstenir-se d’intervenir i votar en qualsevol assumpte en el qual hi tinguin un interès directe o indirecte, o en el que pugui existir conflicte d’interessos.

El codi ètic regula també els regals, per evitar temptacions. L'alcaldessa Ada Colau i els seus regidors no podran acceptar regals que superin els usos habituals, socials o de cortesia ni, tampoc, favors o serveis en condicions més favorables que puguin condicionar el desenvolupament de les funcions. Detalla que els regals no podran ser d’un import superior a 50 euros.

El codi i el gestor ètics

El ‘Codi ètic i de conducta de l’Ajuntament de Barcelona’ preveu que un Gestor ètic s'encarregui de vetllar pel compliment, la gestió, l’impuls, el seguiment i l’avaluació del compliment del reglament. D’aquesta manera, serà qui difondrà el reglament i treballarà perquè es compleixi; resoldrà els dubtes que puguin plantejar-se a l'hora d’interpretar-lo i aplicar-lo; impulsarà activitats formatives; formularà recomanacions i proposarà millores en la gestió ètica i en l’aplicació del bon govern i de la bona administració; realitzarà revisions periòdiques i proposarà canvis perquè sempre estigui actualitzada, i elaborarà una memòria anual que es presentarà al Consell Municipal.

L’Ajuntament de Barcelona treballa perquè el codi compti amb una norma reguladora de caràcter general, en compliment del mandat que determina l’article 55.3 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Això vol dir que si s'incompleix es posaran multes. L'objectiu és que els treballadors de l’Ajuntament es regeixin pels principis d’honestedat, objectivitat, eficàcia i eficiència en la gestió dels recursos públics.

L’altra nova eina pel bon compliment del codi serà un Comitè d’Ètica que designarà l'alcaldia i s’encarregarà d’assessorar el Gestor ètic i la resta d’òrgans de govern i de l’administració, per interpretar i aplicar la norma reguladora referent a ètica i conducta. Aquest comitè serà de composició paritària, integrat per un màxim de 5 persones nomenades d’entre professionals de recorregut prestigi en l’àmbit de la defensa de l’ètica, la integritat i la transparència pública. Tindran un mandat per 4 anys prorrogables un nou mandat, i els seus membres no gaudiran de cap remuneració.

La bústia ètica 

La bústia ètica entrarà en funcionament d'aquí a un mes després de la regulació de la protecció de dades. La bústia també serà excepcional i permetrà fer denúncies anònimes. Serà un mecanisme de control de males pràctiques internes. Estarà a l'abast de tots els funcionaris i treballadors municipals i garantirà l'anonimat per poder assegurar que no hi haurà represàlies contra els informadors. "Hi ha molts casos de gent que ha quedat exposada a una bandada d’elefants. Gent que s’ha negat a acceptar coses i les ha denunciat", diu Joan Llinares. Les denúncies anònimes seran l'excepció, no la norma. Però està pensat pels que tenen por contra les represàlies.