Anna Targa (La Bisbal d’Empordà, 1989) és veterinària a una cooperativa lletera i a partir del 12 de maig, podria ser diputada al Parlament de Catalunya després que Esquerra Republicana l’hagi fitxada per a les llistes del partit per Girona. Targa, que va a la cinquena posició de la llista, treballa dia rere dia en fins a una cinquantena de granges d’arreu de la zona, que ara podria representar. Targa és un fitxatge d’ERC per aquestes eleccions i s’estrena en el món de les campanyes, els actes i les reunions. Per això explica que si bé “la consciència política sempre havia estat allà”, tenir-la i fer el salt a unes llistes -com a independent en el seu cas, ja que no és militant-  és una cosa ben diferent.

🔴 Debat TV3 Eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE
 

Tot i que quan pensem en el sector primari el primer que ens ve al cap és un pagès o un hortolà, l’Anna, com a veterinària en granjas, de vacas també en forma part. Si bé ella és del Baix Empordà, que la va elegir com a representant a la llista, treballa a fins a una quarantena de granges de les comarques gironines, fet que li permet conèixer a gent d’arreu de la zona i les seves preocupacions.

És aquest sector, ofegat per la burocràcia i per les restriccions de la sequera, que va protagonitzar una gran revolta a principis de febrer, quan la legislatura ja s’acostava al seu final. L’Anna hi va participar, tot i que no va arribar fins a Barcelona, com altres dels seus companys que van entrar a la ciutat amb tractors. Com a veterinària lletera coneix a la perfecció els motius d’aquestes manifestacions: “Quan diem que hi ha problemes de burocràcia sé perfectament que vol dir per què soc jo la que estic hores davant de l’ordinador” reflexiona i descriu aquells dies de febrer com unes jornades molt importants no només per fer arribar les seves reclamacions a l’administració sinó perquè la gent del sector es pogués escoltar a ella mateixa.

Un altaveu pel seu sector 

Targa, que s’estrena en política amb aquesta aventura que la pot portar al Parlament, està agraïda a Esquerra pel fet que la candidatura liderada per Laia Cañigueral li ha donat total llibertat i li ha demanat explícitament que sigui “ella mateixa”. “Em diuen: sigues tu. La riquesa que tenim és que ets tu i que no vens a reproduir un discurs ja après”, assenyala per telèfon, remarcant que ara està “zero contaminada” i que se sent amb la llibertat de dir el que pensa.  

Ocupa la cinquena posició a les llistes, un número que tant pot suposar acabar aconseguint l’acta de diputada com quedar-ne fora. El seu objectiu no només és ser part de la candidatura sinó, efectivament, tenir un escó al Parlament tot i que defensa que si això acaba passant, no vol deixar de treballar com a veterinària. Sap que haurà de reduir hores i la càrrega de feina, però no vol desconnectar de la realitat que ha defensat a la cambra catalana: “Si no, no té sentit estar al Parlament”. En les passades eleccions, ERC va treure 4 diputats per Girona, però fins al número 8 de les llistes pel 14-F ha acabat sent diputats perquè els electes van renunciar a l’acta. Si passa de nou el mateix, Targa deixarà (almenys alguns dies a la setmana) les granges gironines, pel Parlament de Catalunya.