Una voluminosa multitud —unes 40.000 persones, segons l'organització, o 7.000, segons la policia local—, s'han manifestat aquest diumenge a la tarda pels carrers de Palma, a Mallorca, en defensa del català, la llengua autòctona de les Illes. Amb motiu de la Diada de la Llengua, ho han fet sota el lema "Sí a la llengua!" i convocades per les entitats Obra Cultural Balear (OCB) i Joves de Mallorca per la Llengua, que reivindiquen l'ús del català i denuncien les "polítiques d'agressió" contra aquest per part "d'aquells que el voldrien fer desaparèixer". En aquest sentit, assenyalen les "mesures involutives" de l'actual govern balear, que encapçala la presidenta Marga Prohens (PP) —previ acord d'investidura amb Vox— i exigeixen a l'administració de les Illes que compleixin "l'obligació estatutària" del compromís amb la llengua autòctona. Els manifestants remeten a unes mesures polèmiques pactades amb l'extrema dreta com l'eliminació del català com a requisit per treballar a l'administració pública balear o la voluntat de substituir la immersió lingüística per un model híbrid entre català i castellà a elecció de les famílies. La concentració, que l'OCB qualifica d'"històrica", ha superat les expectatives dels organitzadors, que encoratgen Prohens a "prendre nota del missatge que transmet aquesta mobilització massiva" i a què "rectifiqui" la seva política lingüística.

La Diada ha començat a les 17.00 h a la plaça Major de Palma amb l'arribada de la "flama per la llengua", que ha recorregut municipis de totes les illes Balears des de l'1 de maig. Abans que arribés la plaça ja estava plena, per la qual cosa moltes persones s'han quedat en carrers pròxims. La gran majoria de participants han vestit la popular samarreta verda reivindicativa de la presència del català en l'educació pública balear. Els manifestants han recorregut diversos carrers de la capital mallorquina i, després d'una ballada popular acompanyada de batucades i castellers, l'acte ha finalitzat ben entrat el vespre.

A més dels organitzadors, també han donat suport una setantena d'entitats com els sindicats CCOO, UGT i CGT, Unió de Pagesos de Mallorca, associacions culturals locals i de veïns, la fundació Pere Tarrés i Plataforma per la Llengua. A la manifestació també han assistit el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, l'eurodiputada d'ERC Diana Riba i figures rellevants de la política balear com l'expresidenta autonòmica i ara presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, o l'expresident balear Francesc Antich. També han donat suport partits polítics com el PSIB-PSOE, Sumar, Podem, Més i la CUP.

sí a la llengua xavier antich palma foto obra cultural balear
Lema de la manifestació, amb la presència del president d'Òmnium, Xavier Antich / OCB
armengol francina sí a la llengua palma twitter psib
L'expresidenta balear i presidenta del Congrés, Francina Armengol  / PSIB-PSOE

"Feu pinya davant d'aquesta minoria fanàtica que voldria fer desaparèixer la llengua"

Durant el torn de parlaments, el president de l'OCB, Antoni Llabrés, ha exigit als poders públics que "compleixin la seva obligació estatutària d'impulsar la llengua catalana" i ha instat les "forces polítiques democràtiques" a fer pinya davant "d'aquesta minoria fanàtica que la voldria fer desaparèixer". Llabrés ha reivindicat una llengua "viva" als carrers, les places, escoles, centres de salut, l'administració i tota la resta dels àmbits de l'esfera pública. També ha lamentat que la llengua es troba "en un moment delicat", especialment en l'ús minoritzat que li donen els sectors més joves, ha assegurat. Per la seva part, el president de Joves de Mallorca per la Llengua, Emili Muñoz, ha assegurat que no faran "ni una passa enrere" davant de "tots aquells qui volen exterminar la llengua".

Abans d'acomiadar l'acte, el president de l'OCB ha expressat el seu desig perquè la presidenta del govern balear, Marga Prohens, "prengui nota del missatge que transmet aquesta mobilització massiva de la ciutadania". Antoni Llabrés encoratja la líder popular a "rectificar la seva política lingüística de persecució i odi contra la llengua pròpia dels mallorquins". En aquest sentit, el portaveu de l'associació pel català a les Illes ha argumentat que "castigar i perseguir" la llengua és "el preu" que paga el PP per mantenir-se al poder, ja que requereix el suport parlamentari de Vox i, per això "executa la política lingüística que li marca" l'extrema dreta espanyola. De fet, Vox vol eliminar la paraula 'català' per 'balear' per a nomenar la llengua pròpia de les Balears en la redacció de l'Estatut d'Autonomia, si bé el PP ha deixat clar que no té intenció de modificar la norma matriu de les Illes. Aquest canvi de política lingüística "també ho agrairan" els votants del PP, ha dit Llabrés, que ha proclamat: "O Prohens està amb qui defensa el català o s'agenolla davant el feixisme".

Per la seva part, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, si bé no ha participat dels parlaments de l'acte, ha assistit a la manifestació en la comitiva que l'encapçalava i ha reivindicat que "el català ens fa forts i ens cohesiona, i és precisament per això que l'ataquen". "El nostre amor per la llengua és immensament més potent que el seu odi. No podran acabar mai amb allò que som", ha expressat l'entitat cultural catalana a través d'un missatge de suport a les xarxes socials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!