Continua la lluita per evitar accidents de trànsit provocats pels animals. El Servei Català de Trànsit (SCT) posarà en marxa abans de l'estiu el primer sistema d'intel·ligència artificial per alertar als conductors de la presència d'animals al mig de la carretera. Segons ha avançat RAC1, el sistema es començarà a posar en marxa a l'N-260 i l'N-2 a diversos trams de l'Alt Empordà. L'elecció d'aquestes zones respon a la intensa presència de senglars i cabirols, que ha provocat l'augment d'accidents i problemes a horts i vinyes. Trànsit preveu que la setmana vinent les càmeres amb intel·ligència artificial ja estiguin instal·lades, i a partir d'aquí, caldrà fer un període de proves de sincronització i validació, i esperen que el projecte ja es pugui posar en marxa aproximadament en dos mesos. 

El nou sistema consisteix en dos pals amb dues càmeres cadascun per poder enfocar els dos sentits de circulació de la via. Les càmeres vigilaran la carretera i els voltants, i en cas de detectar animals s'encendran els panells lluminosos per alertar els conductors. Els cartells sempre estaran apagats excepte quan les càmeres detectin la presència d'una animal a la carretera. En aquestes situacions, a banda d'encendre el llum es demanarà la disminució de la velocitat als vehicles. 

Prevenir accidents 

La introducció de la intel·ligència artificial és una de les mesures que s'ha pres per prevenir els accidents provocats especialment per senglars. Uns animals que fa anys que porten de bòlit a diverses ciutats són els senglars. Precisament, aquesta setmana l’Ajuntament de Barcelona ha començat a instal·lar 22 tancats de fusta per protegir els contenidors de l’acció dels senglars als barris de muntanya de la ciutat, en concret, a Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes. De moment, s’està actuant en les zones amb més concentració d’animals i alhora més habitades. L’estratègia del consistori també implica fer desbrossaments i formar el veïnat perquè no alimenti els animals. L’any 2022 es va fer una prova pilot amb tres tancats per comprovar si s’evitava que els senglars tombessin els contenidors i escampessin les escombraries. Es van instal·lar al carrer de la Belladona, a la plaça del Teix i a la cruïlla de la carretera de les Aigües amb el carrer de Carroç. 

En paral·lel, també aquesta setmana el Departament d’Acció Climàtica ha engegat una prova pilot per allunyar els cabirols de les vinyes de la DO Empordà ruixant els ceps amb un repel·lent que actua en el gust i l’olor. L’acció es fa durant la primavera perquè és quan les vinyes broten i el moment en què els animals entren als conreus per menjar-se'n les fulles. A partir de l’estiu, es mantindrà la prova, però es farà amb difusors d’olfacte perquè així el producte no alteri les propietats del raïm. Aquesta prova pilot es farà en quatre parcel·les: una a Agullana, una altra a Capmany, una tercera a Cadaquès i una de la Selva de Mar. L’objectiu és estudiar si aquest mètode és prou efectiu per reduir els danys que provoquen cada any aquests animals.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!