Els Bombers han treballat aquest dimarts anb un important desplegament d’efectius, que ha superat la cinquantena, en un perillós incendi que ha cremat des d’aquest dimarts a la matinada una zona de vegetació a Peralada (Alt Empordà). Segons les primeres investigacions, les flames s’han iniciat al voltant de dos quarts de dues a tocar del quilòmetre 43,5 de la carretera C-252 i afecta bosc de ribera a totes dues bandes de la Muga i camps del voltant. A primera hora del matí els Bombers tenien sobre el terreny 53 dotacions terrestres. Al voltant de dos quarts de cinc s’ha pogut controlar. La tramuntana que bufa a la zona dificulta els treballs d'extinció, ja que hi ha moltes guspires que poden generar diversos focus secundaris. Se n'han trobat fins i tot a 500 metres de distància del front del foc. Segons els Agents Rurals, l’incendi hauria afectat unes 31 hectàrees.

Els Bombers han explicat que una persona ha resultat ferida intoxicada per inhalació de fum, que és el propietari d'un mas de la zona, tot i que no es pateix per la seva vida i s’ha pogut traslladar sense problema. La situació generada per la tramuntana dificulta l'extinció del foc, ja que obliga a dispersar els efectius de Bombers i a disposar-ne de nous cada cop que es detecta un nou focus. Un d'aquests ha afectat un femer i un altre ha arribat a una zona de xiprers, que també ha cremat, segons han afirmat els Bombers. Tot i això, les flames estan molt lluny de zones urbanes i no s’han hagut de confinar ni desallotjar persones. Ara mateix es desconeix com s'han iniciat les flames, una investigació que assumirà ara Agents Rurals.

Segons les darreres dades dels Agents Rurals, l’incendi hauria afectat una superfície aproximada de 31 hectàrees. Es tracta bàsicament de conreus però també matolls, arbrat i pastures. La major part de la superfície correspon al terme municipal de Peralada (27 ha) però també ha afectat, en menor mesura, els municipis de Figueres i Cabanes.

 

La tramuntana ha generat força focus secundaris al voltant del front principal de foc. Per exemple, en un d’aquests focus ha cremat una superfície de xiprers i en d’altres, un femer i una pila de fusta. N’hi ha d’altres, tots ells inconnexos. Aquesta dispersió obliga a repartir els mitjans de Bombers en tota la zona. I la possibilitat que amb la tramuntana es generin encara més focus en qualsevol lloc, dificulta l’estratègia de l’extinció.

El fet que sigui impossible saber on es generaran nous focus secundaris dificulta l’accés dels Bombers a les zones que sí que cremen. Ja s’han detectat focus separats a més de mig quilòmetre els uns dels altres; una situació que ja es va donar ahir en l’incendi de les Borges Blanques, on van cremar tres hectàrees de canyes. La previsió és que el vent continuï bufant al llarg de la jornada, amb el pic màxim al migdia, anant a la baixa a partir d’aleshores.

Circulació de trens aturada

La circulació de trens de les línies R11 i RG1 ha quedat interrompuda entre Figueres i Portbou després que els Bombers hagin demanat un tall de subministrament elèctric de la catenària pels focs propers a la zona de les vies. Segons informa Renfe, s'està gestionant un servei alternatiu per carretera. El Servei Català de Trànsit ha explicat que, des de poc abans de les tres de la tarda, s’ha restablert la circulació a la N-260, entre Figueres i Vilajuïga. Així mateix, Protecció Civil ha donat per finalitzada la prealerta del Ferrocat en normalitzar-se el trànsit ferroviari entre Figueres i Portbou.

 

Poca pluja, estiu complicat

Aquest incendi és un toc d’alerta per la sequera que viu el país. Per aquest motiu, els Bombers de la Generalitat demanen precaució en totes les activitats previstes al medi natural en les pròximes jornades, donat l’alt risc d’incendi forestal, especialment als Pirineus. Aquest risc es veu potenciat allà on, a més, hi ha de bufar vent, com és el cas de l’Empordà.

 

Imatge principal: Un bomber a la zona de l'incendi, a tocar de la Muga / Bombers