Un incendi ha cremat aquesta matinada de divendres el local dels baixos del número 207 del carrer Gran de Gràcia de Barcelona. Es tractava de la mítica pastisseria Ideal, fundada el 1919, que ha patit greus danys materials.

Un incendi crema la icònica Pastisseria Ideal de Gràcia

Segons informen des de Bombers de Barcelona, han hagut d'activar-se set unitats mòbils per atendre l'incendi, que ha afectat sobretot les golfes del comerç. El fum i la temperatura han afectat tot el local i els danys han estat materials, destrossant l'interior, però sense cap persona ferida. 

Afortunadament, els habitatges de l'edifici no han estat afectats i ara es treballa per descobrir l'origen de les flames, que de moment és desconegut, tot i que res no apunta a un fet intencionat.

 

Incendi Pastisseria Ideal / L'independent de GràciaIncendi a la Pastisseria Ideal / L'independent de Gràcia

La Pastisseria Ideal, situada al barri de la Vila de Gràcia, feia el seu centenari fa poc menys de tres anys i va ser fundada pels avis dels propietaris actuals. Especialitzats en xuixos i merengues de recepta tradicional, ja són quatre les generacions que s'han posat rere el taulell.

Un establiment amb més de cent anys d'història

De fet, el 4 de maig de 2019, feia cent anys que els avis havien obert l'establiment, inamovible del carrer Gran de Gràcia i el relleu ha anat passant de generació en generació fins ara. Maria i Miquel, els avis, van fundar la pastisseria el 1919 i després va quedar a càrrec d'Isabel Benito i el seu marit.

 

Pastisseria Ideal Gràcia / ArxiuImatge d'arxiu de l'establiment cremat / Pastisseria Ideal

La tercera generació, els seus tres fills, van aprendre l'ofici: un d'ells, en Lluís, treballa a l’obrador i en Miquel Àngel, a la botiga, mentre el tercer germà té una altra professió.

La Ideal manté l'essència de tota la vida i recupera sempre les receptes de l'avi Miquel, com el xuixo farcit de crema catalana. Segons explicava l'actual botiguer, en Miquel Àngel, el 2019, durant el centenari, a Betevé, a la pastisseria "hi ha el cremat, el xuixo i després les coses típiques que es feien i que ara tornem a fer: les corones de nata, els bescuits de la reina i el xuixo, que ha tingut un boom i el fem com el feia l’avi".

Les receptes de l'avi Miquel encara són el centre

Un dels seus altres reclams és la merenga, que ja no és tan comú entre les pastisseries d'avui dia, que ho consideren passat de moda. Però els amants d'aquest dolç saben que a Ideal sempre en poden comprar.

En el mateix reportatge, la Isabel declarava que recordava amb molt d'afecte dolços com el negrito, molt popular als anys 70, fets amb sobralles i que costava 50 cèntims, atraient els nens de les escoles dels voltants per berenar.

En un barri cada cop més modern i hipster, la mateixa Benito detallava que els clients "no volen coses barates, ha de valdre tot, perquè sigui bo". I, tot i sense oblidar les receptes i essència de l'avi Miquel, han sabut adaptar-se als nous temps, amb un espai de degustació per als nous perfils que atrauen.

Ara hauran de fer un balanç de danys i recuperar-se d'aquesta tragèdia que ha afectat un dels locals més mítics del barri barceloní.