La detecció d’un positiu de grip aviària en una granja de Lleida ha reactivat totes les alarmes sanitàries al sector ramader català. Es tracta del primer cas confirmat en aviram a Catalunya des del 2023 i arriba en un context de restriccions ja vigents des del passat 17 de novembre, tant a l’Estat com a la resta d’Europa. Arran d’aquest cas, la Generalitat ha activat l’alerta sanitària i ha decretat un radi de restriccions de 10 quilòmetres al voltant de la granja afectada. Segons va informar el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, “s’han activat els protocols i el sacrifici de totes les aus en aquesta granja positiva”.
Un virus altament contagiós, però amb risc molt baix per a la població
La grip aviària és una malaltia vírica molt infecciosa entre aus, amb una elevada taxa de mortalitat, fet que obliga a mesures ràpides i contundents quan es detecta un positiu. Tot i això, les autoritats insisteixen que el risc per a les persones és molt baix.
El mateix Ordeig ha demanat calma a la ciutadania i ha recordat que el virus “no afecta els humans ni implica limitacions sobre el consum de carn i ous”. La transmissió d’aus a humans és excepcional i només es pot produir en casos d’exposició intensa i continuada, principalment en entorns professionals molt concrets.
Per què es produeixen aquests brots?
Les principals hipòtesis apunten al contacte amb aus salvatges migratòries, considerades el principal vector de transmissió del virus. Amb l’arribada de l’hivern, moltes aus procedents del centre i el nord d’Europa es desplacen cap a la península Ibèrica, augmentant el risc d’entrada de la malaltia.
De fet, des de mitjans d’agost i fins a l’11 de novembre, ja s’havien detectat diversos casos de grip aviària en aus silvestres a Catalunya, tot i que fins ara no s’havia confirmat cap focus en granges. El Govern estudia si l’origen del cas de Lleida podria provenir “d’un animal de l’exterior”.
Quines restriccions hi ha actualment?
Des del 17 de novembre, està prohibit que l’aviram es mantingui a l’aire lliure per evitar el contacte amb aus salvatges potencialment infectades. Amb el nou positiu, a més, totes les explotacions situades dins el radi de 10 quilòmetres queden paralitzades de manera preventiva, amb controls i proves diagnòstiques.
Ordeig no ha detallat la ubicació exacta de la granja afectada “per no entorpir la feina dels professionals i no generar riscos de propagació”, però sí que ha remarcat que no s’ha detectat cap altre positiu en el radi més proper: “És un element que ens facilitarà molt la contenció de la malaltia”.
Impacte sobre el sector ramader
Aquest nou cas suposa una nova pressió sobre un sector que ja arrossega altres crisis sanitàries, com la pesta porcina. Les restriccions impliquen aturades temporals, sacrifici d’animals i controls exhaustius, amb conseqüències econòmiques importants per als ramaders afectats.
I el consum, està garantit?
Les autoritats sanitàries insisteixen que el consum de carn d’au i ous és segur. Cap animal infectat entra a la cadena alimentària i el virus no resisteix les temperatures habituals de cocció. Per tant, no hi ha cap recomanació de canvi d’hàbits per a la població.