El president de la Generalitat, Quim Torra, ha subratllat que aquest divendres volen retre homenatge a les víctimes a Barcelona i davant la presó de Lledoners a "tots els servidors públics" que el dia dels atemptats van prestar la seva ajuda en diferents fronts.

Torra ha fet aquestes declaracions durant la seva participació en un acte a Ripoll a favor de la convivència, ja que en aquesta localitat residien els terroristes del 17-A i, especialment l'imam Abdelbaki Es Satty, promotor dels atemptats. El president català ha considerat que "el més important" és que els que van patir aquells atemptats i els seus familiars siguin els protagonistes de l'acte convocat demà a Barcelona.

Quim Torra ha recordat en tot cas que, en aquella presó, estan tancats "consellers de la Generalitat", al seu entendre, "d'una manera indecent" i ha afegit que "cada dia que passa és un tristíssim dia per a la democràcia".

El president de la Generalitat ha elogiat l'acte programat avui a Ripoll a favor de la convivència i ha dit que aquest és "l'únic camí possible" per tirar endavant. El dirigent català ha destacat la "solidaritat que el poble de Catalunya demostra sempre" i s'ha sumat al desig de l'alcalde Jordi Munell (PDeCAT) de "saber-ho tot" en referència als detalls dels atemptats.

Davant l'exigència de diverses víctimes als polítics perquè demà facin una "treva", després de considerar que les han "abandonat", Torra ha comentat que respecten "qualsevol opinió", tot i que ha insistit que "sempre" han estat "al costat dels familiars".

Esperit Ripoll

Respecte a la concentració convocada demà a Barcelona pels Comitès de Defensa de la República (CDR), Torra ha qualificat els membres d'aquests comitès d'"amics i companys" i ha detallat que estan en el seu dret en el si d'"un país lliure", a més de desitjar-los "tota la sort en la seva manifestació".

El president català ha afegit que la jornada de demà s'afronta "amb l'esperit de Ripoll", en referència a aquella posada en valor de "la convivència i la solidaritat" i ha destacat "l'esperit de sacrifici i solidaritat de la societat catalana", a més d'assegurar que aquest poble "s'involucra, es mulla".

La jornada d'avui a Ripoll ha comptat amb diferents tallers per fomentar la convivència, amb les entitats socials al capdavant de la commemoració del primer aniversari dels atemptats. Quim Torra ha assistit a aquests actes acompanyat, entre d'altres, de les conselleres Elsa Artadi i Teresa Jordà i representants de municipis veïns i de Barcelona.