El periodista Toni Clapés i Casals, director dels programes Versió (Versió Original a Catalunya Ràdio i Versió RAC1), ha estat guardonat amb el premi Ràdio Associació com a millor professional de ràdio. El jurat de la 23a edició d'aquests guardons que premien professionals del món de la ràdio es va reunir el passat 13 de març i va acordar premiar Clapés perquè "des dels seus inicis, ara fa 25 anys, ha liderat les tardes radiofòniques del país. Ha sabut construir un univers particular i coral, on el talent, la informació i l’entreteniment d’un equip molt potent han esdevingut referents de la vida diària dels oients".

La participació als Premis Ràdio Associació d'aquest any es va tancar a principis d'aquest mes de març amb 101 candidatures presentades i mantenia així les xifres d’edicions anteriors. Com en les edicions anteriors, l’apartat amb més participació ha estat el de Millor Programa de Ràdio Local, amb 43 candidatures i el que més creix és l’apartat a la Inclusió que ha passat de 14 propostes a 21. L'acte d'entrega de premis se celebrarà el proper 20 d'abril a l'Auditori ONCE a la Gran Via de les Corts Catalanes, a Barcelona.

Toni Clapés TV3
Toni Clapés

En aquesta nova edició el premi Ràdio Associació al millor programa de ràdio local és per al Com ho veus?, de ràdio Igualada, un programa que, segons el jurat, "potencia el coneixement dels espais de la ciutat a l’oient amb especial cura de la descripció per via de la conducció del seu director que és invident, David Panadés". Per la seva banda, el premi a la Inclusió ha estat per a Sí i què?, de ràdio Palafrugell, "un programa que parla del dia a dia de persones amb diversitat funcional i en risc d’exclusió social, encarant de manera desacomplexada i tanmateix seriosa temàtiques com el sexe o la manera de superar els entrebancs del dia a dia".

El millor programa de ràdio

Podríem fer-ho millor, d’À Punt Mèdia, de València, rep el premi a millor programa per ser "un 'desastre' de magazine que partint de la informació més destacada de la setmana deriva cap a l’entreteniment i l’humor amb un destacat grup de col·laboradors que alimenten el bon ambient del programa". El guardó a la Innovació és per a la Plataforma audiovisual La Xarxa +, de la Xarxa Audiovisual Local, una plataforma de continguts en català gratuïta que posiciona l’audiovisual local en l’ecosistema digital d’acord amb els nous hàbits de consum. D'altra banda, el Premi Associació Audiovisual se l'emporta Jasmine & Jambo, una sèrie de dibuixos animats emesa per l’S3. Finalment, el premi a l'Excel·lència és per a El Suplement de Catalunya Ràdio, que enguany compleix 35 anys.

El jurat dels premis Ràdio Associació, a proposta pròpia i del Consell Rector de Ràdio Associació de Catalunya, acorda atorgar les següents mencions d'honor: Eduard Boet i Domènech per la seva trajectòria com a periodista en diverses emissores de ràdio i televisió catalanes que ha anat des de l’àmbit de la informació esportiva al general amb professionalitat i rigor. Rafael Turia per la seva trajectòria com a cantant, actor, doblador, imitador i locutor de ràdio i de televisió, amb menció especial al programa Trotadiscos que feia amb Constantino Romero i Àngel Casas. Magda Llurba Martínez, per la seva trajectòria com a periodista a Catalunya Ràdio, una de les veus i realitzadores que ha estat des del principi del projecte de l’emissora pública, reconeguda per programes com Gran Angular. Joan Lluís Garcia Del Moral Torres, periodista i cap d’esports de RAC1, per la seva vocació i esforç de recuperació a l’hora de retornar a la ràdio desprès de l'accident de moto que va patir el juliol passat quan, precisament, es dirigia als estudis de l'emissora. 

El jurat i guanyadors d'altres edicions

El jurat, com en les anteriors edicions, l'ha presidit Carles Solà i el formen Imma Tubella, Assumpció Maresma, Joan Manuel Tresserras i Jordi Margarit. Anteriors convocatòries han premiat, entre d’altres: Antoni Bassas, Joaquim M. Puyal, Josep Cuní, Neus Bonet, Jordi Basté, Albert Om, Toni Soler, Manel Fuentes, Joan Barril, Miquel Calçada, Joel Joan, Carles Cuní, Sílvia Coppulo, Josep M. Bachs, Xavier Bosch, Manuel Borrell, Àlex Gorina, Xavier Graset, Josep M. Francino, Marta Romagosa, Joan M. Pou, Sergi Cutillas, Quim Masferrer, Jaume Nolla, Quim Monzó, Núria Ventura, Mònica Terribas, Anna Punsí, Maria Núria Revetlle, Benet Iñigo, Xavier Bundó, Marc Giró...