Entre rumors de trampa en Eurovisió 2022, que va celebrar la seva final dissabte passat amb Ucraïna com a guanyador del concurs, Romania s'ha sumat a altres països com Geòrgia, Montenegro i l'Azerbaidjan i ha denunciat irregularitats en el vot del seu jurat, que va ser presumptament manipulat i va donar els 12 punts a l'actuació equivocada. De fet, la puntuació va ser atribuïda a Ucraïna quan en realitat el jurat romanès havia decidit atorgar-la-hi a Moldàvia, que va acabar quedant al 7è lloc.

La trampa que podria canviar la posició d'Espanya en Eurovisió 2022

Així ho ha comunicat aquesta setmana la televisió estatal de Romania, la TVR, que ha assegurat que el vot del jurat a favor de Moldàvia va ser "reemplaçat" dissabte a Eurovisió per un "substitut calculat de manera no transparent", així com afirmaven: "Ens va sorprendre de manera desagradable veure que el vot no es va tenir en compte en la classificació final, ja que els organitzadors van atorgar una altra sèrie de puntuacions als concursants finals". En el mateix comunicat precisaven que "el jurat romanès va decidir atribuir la nota màxima als representants de Moldàvia", i que els 12 punts van anar a Ucraïna en lloc del seu veí país.

eurovision 2022 odesa ucraïnesa guerra rusia ucraïnesa
Ucraïna es va alçar guanyadora d'Eurovisió 2022

Aquesta edició d'Eurovisió ha estat envoltada de polèmiques, com no podia ser de cap altra manera, encara que en aquest cas són temes greus. La representació d'Ucraïna, interpretada per Kalush Orchestra, va aconseguir un total de 631 punts, dels quals, 439 eren de vot dels espectadors, anomenat televot. Per tant, el jurat professional, que suposa l'altre 50% de les votacions, li'n va donar 192, quedant fins i tot, en 4t lloc, per sota d'Espanya i desmuntant totes les apostes.

Romania denuncia irregularitats en els seus vots per a la final

Les sospites i rumors ja van començar quan 6 països no van connectar en directe amb els presentadors de la gran final per presumptes "irregularitats" en els seus punts durant la segona semifinal. És per això que la Unió Europea de Radiodifusió, UER o EBU, es va acollir a les seves regles i va recalcular les votacions dels països en funció d'allò a què van donar suport altres jurats amb registres de punts semblants. Des d'aleshores, ja són 4 els països que han acusat de falta de transparència a l'organització de l'esdeveniment: Geòrgia, Montenegro i Azerbaidjan, sumant-se ara Romania.

Chanel España primer assaig eurovision 2022 - Foto: Andres Putting
Les irregularitats en la votació podrien fer pujar Chanel / Andres Putting

Tota aquesta possible trampa no es tracta només d'un escàndol de transparència, sinó que repercuteix directament en els rànquings del festival, ja que si les irregularitats al·legades per l'EBU no s'haguessin donat, molts apunten que Espanya podria haver superat al Regne Unit -que hauria rebut molts menys punts d'aquests 6 països- i haver quedat 2a en lloc de 3a.

El vídeo viral de la presentadora romanesa quan no pot entrar en directe

I aquí no acaba la cosa, ja que Romania ha afegit en el seu comunicat que lamenta que "les regles hagin estat modificades durant el concurs", ja que la seva presentadora no va ser "autoritzada" a intervenir en directe com la majoria dels altres estats per comunicar el vot del jurat del seu país. De fet, el país sencer va haver de veure com la presentadora del festival a la televisió romanesa, Eda Marcus, no podia intervenir en directe per comunicar la votació del jurat romanès.

Un vídeo mostra fins i tot el moment en què comuniquen a Marcus que no es podrà establir la connexió "per motius tècnics" i ella reaccionava dient: "Què? No m'ho crec, no m'ho crec!" fent-se viral a Romania i donant més arguments al país per denunciar el canvi del seu vot.