La Unió Europea de Radiodifusió (EBU, per les sigles en anglès), que és l'organitzadora del festival d'Eurovisió, ha comunicat que en aquesta darrera edició va detectar "irregularitats" en els vots per a la segona semifinal. En concret, parla de les puntuacions dels jurats de sis països, en què van trobar "certes irregularitats en els patrons de vot".

Per resoldre el problema, la UER va apel·lar a allò que dictaminen les seves regles i va recalcular les votacions d'aquests sis països en funció dels seus registres, del que van donar suport altres jurats amb registres similars de votació. "La UER es pren extremadament de debò els intents per manipular les votacions durant el festival d'Eurovisió i té el dret d'eliminar-les, segons dictaminen les normes, independentment de si cal que aquests vots influeixin o no en els resultats", conclou el comunicat oficial.

La segona semifinal d'Eurovisió 2022, celebrada dijous passat des del Palau Olímpic de Torí, Itàlia, va concloure amb la classificació de Suècia, Bèlgica, República Txeca, Azerbaidjan, Polònia, Finlàndia, Estònia, Austràlia, Romania i Sèrbia. Aquest dissabte ha tingut lloc el final, en què s'ha proclamat campió la banda ucraïnesa Kalush Orchestra, seguida del britànic Sam Ryder i l'espanyola Chanel.

La UE espera que l'any que ve es pugui celebrar a Ucraïna

La Unió Europea (UE) ha felicitat aquest diumenge Ucraïna per haver guanyat Eurovisió i ha confiat que l'any que ve pugui celebrar el festival “lliure i unida”, havent superat la invasió iniciada per Rússia. “Enhorabona! Desitjant que l'any que ve #Eurovision es pugui celebrar a Kíiv en una Ucraïna lliure i unida”, ha afirmat el president del Consell Europeu, Charles Michel, a través del perfil oficial a Twitter. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també ha congratulat a la mateixa xarxa social el representant d'Ucraïna al festival, Kalush Orchestra, i ha assegurat que la seva cançó “s'ha guanyat el nostre cor”. “Celebrem la vostra victòria a tot el món. La UE està amb vosaltres”, ha afegit.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha donat igualment la seva enhorabona a Kalush Orchestra i a Ucraïna i ha desitjat que l'any que ve el país pugui organitzar la pròxima edició d'Eurovisió. “L'any vinent a Kíiv, en una Ucraïna lliure. Jo seré allà”, ha exposat. 

Zelenski ha promès Mariúpol

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha afirmat a les xarxes socials després de consumar-se la victòria del seu país a Torí (nord d'Itàlia) que "l'any que ve Ucraïna serà seu" d'Eurovisió, com correspon al país triomfador del festival. Ha afegit que faran el possible perquè se celebri a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, assolada pel setge rus i on encara sobreviuen amagades en una fàbrica unes 600 persones que no han pogut ser evacuades.

 

Imatge principal: una persona segueix Eurovisió des de la ciutat ucraïnesa d'Odessa, a Ucraïna. Va poder veure guanyar, un cop més, Ucraïna / Efe