Ucraïna es va imposar dissabte a l'edició número 66 d'Eurovisió com a clara guanyadora per davant de Gran Bretanya i Espanya, segona i tercera respectivament. I, posteriorment a la victòria, el grup Kalush ha publicat el videoclip de la cançó amb què s'han imposat, Stefania: "Una vegada vaig dedicar aquesta cançó a la meva mare, i quan va començar la guerra, la cançó va adquirir un significat molt nou", admet el solista del grup, Oleg Pysuk a través de les xarxes socials.

Butxa, un dels escenaris principals

Així doncs, marca un paral·lelisme entre la seva mare, Stefania, i el seu país en guerra, Ucraïna, i ret un homenatge a totes les mares i dones que estan vivint la guerra: "Encara que la cançó no deia ni una paraula sobre la guerra, molts van començar a associar la cançó amb la mare Ucraïna. A més, la societat va començar per anomenar-lo l'himne de la nostra guerra! I si ara és l'himne de la nostra guerra, m'agradaria que acabés sent l'himne de la nostra victòria", afegeix Pysuk.

Les imatges del videoclip són impactants i s'han gravat algunes de les ciutats més destrossades per la invasió de la Rússia de Vladimir Putin: des de Butxa, Borodyanka, Irpin, Hostomel i fins als suburbis de la capital Kíiv que han estat destruïdes. 

Kalush official
El líder de la banda Kalush amb la seva mare. Instagram

Homenatge a les dones ucraïneses

El missatge que la banda vol enviar a tothom és que "unes persones  poden veure aquesta situació com una pel·lícula de guerra, ho veuen com una cosa que està lluny i que no pot passar realment. Però per a nosaltres, veient tot el que està passant, amb explosions cada dia, amb la incertesa de no saber si gent que ens importa encara segueix viva, és terrible, és per això que  ens agradaria instar tots els que ens poden sentir que ens ajudin de la manera que puguin”. 

La lletra de la cançó

La lletra diu així: "Stefania mare, el camp s'omple de flors però tu, de cabells blancs. Canta'm una cançó de bressol, mare. Encara vull escoltar la teva paraula amorosa. Ella va bressolar el meu bressol, em va donar el ritme i potser la força de voluntat perquè sempre em va donar i mai em va demanar. Probablement sabia més que Salomó. Sempre tornaré a tu pels camins trencats. Ella em deixarà dormir en fortes tempestes. Alçarà dos punys com a bales, tal com ho feia l'àvia. Ella em coneixia molt bé, no es deixava enganyar encara que estigués cansada, em bressolava a temps. Ja no faig servir bolquers però prou! Com si no fos un adult que pot pagar les coses. Jo camino i ella em maleeix. Encara ets jove, mare, ets al cim i si jo no valoro això ara, estaré en un atzucac. Arribant al cim canto la meva cançó amb tot el meu amor".

La guerra i el context polític han marcat un festival que en les seves bases, precisament, sempre subratlla que se'n desmarca. Dissabte va ser l'excepció. El mateix líder de Kalush va cridar des de l'escenari de per donar suport a Mariupol i Azovstal. El jurat i els organitzadors del concurs van afirmar que consideren aquesta convocatòria no política, sinó humanitària, perquè el món sencer sap què està passant a Ucraïna a causa de la invasió russa i el simpatitza. Ucraïna va rebre 192 punts dels jurats nacionals i 439 dels espectadors. En total: 631 punts. 

soldado miña bucha Stefania Kalush Orchestra videoclip oficial ganador Eurovisión 2022   Captura pantalla
Captura de pantalla del videoclip

A principis d'abril, l'onada de suport que va rebre el grup, va fer que el govern de Zelensky els atorgués un permís especial per viatjar a Itàlia, malgrat els temors inicials preveient que haurien d'actuar a través d'un enllaç de vídeo des d'un búnquer, com a resultat de les lleis que impedeixen que els homes joves abandonin el país. El grup són sis joves i, a tall d'exemple, el solista té 24 anys.

Des que va esclatar la guerra el passat 24 de febrer, els components amb prou feines s'han pogut veure i encara menys assajar presencialment: "Estàvem a diferents parts d'Ucraïna i només podíem assajar de forma online. Fa poc, vam poder reunir-nos i fer alguns assajos", destaca el cantant.