La pàgina web especialitzada en venda d'objectes antics www.todocoleccion.net ha obert la primera subhasta extraordinària de 2018. Entre els molts objectes que surten a subhasta (pintures, monedes, llibres, mobles, joguines, segells, joies...)  hi ha un àlbum de fotografies dels bombardejos italians sobre Catalunya, amb imatges de Barcelona, les Borges Blanques, Castelldans, Tarragona, Figueres... Es tracta d'un conjunt de 159 fotografies de 8,5 x 11,5 cm, que tenen un preu de sortida de 3.000 euros. La subhasta estarà oberta fins el dimecres 31 a les 22:32.

todo coleccion album

Les fotos de l'enemic

El més curiós d'aquest àlbum sobre els danys de l'aviació italiana és que no va ser realitzat pels republicans, sinó que és obra del mateix exèrcit italià. Es va elaborar poc després de la caiguda de Catalunya, i porta com a títol Relazione sugli effetti del munizionamento usato dall'aviazione legionaria. L'àlbum recull els danys provocats a edificis oficials i vivendes, però també en les infraestructures portuàries, i és signat pel general A. Monti, de l'Aviació Legionària. En alguns casos junt a fotografies de destruccions s'hi especifica el tipus de bomba usat per a realitzar aquests danys. De les fotos realitzades, a peu de carrer després de l'ocupació, queda clar que el que buscaven els feixistes era avaluar la capacitat destructiva de les bombes per a perfeccionar les tècniques de bombardeig.

album bombardejos todo coleccion

En aquest àlbum fotogràfic dels italians s'hi veu clarament que els danys provocats pels bombardejos no afectaven només infraestructures d'ús militar. De fet, bona part de les fotos de les destruccions mostren cases de veïns, tant a Barcelona, com a zones rurals.