La vida d'abans i ara de l'exbisbe de Solsona, Xavier Novell, genera nous continguts informatius que han traspassat l'esfera privada i sembla no tenir aturador. Companyes del gremi com la mateixa monja Sor Lucía Caram ha titllat Novell d'home "amb greus problemes mentals" i l'ha relacionat amb casos forts de pràctiques per combatre l'homosexualitat: "Sabem de la seva defensa, participació i promoció de les anomenades teràpies de conversió homosexuals. Unes teràpies morboses, escabroses i malaltisses que generen en els seus participants angoixa i en molts casos els porten al suïcidi o la desesperació. I hi ha testimonis que l'acusen i senten que els va destrossar la vida", especificava ahir en una carta a Religión Digital.

Ara, fins i tot comencen a aparèixer els primers testimonis que van viure en directe aquesta suposada humiliació de Novell cap a nois que volien deixar de ser homosexuals. És el cas de l'Alberto Pérez, exmembre del grup Verdad y Libertad (AMS), dedicat a fer teràpies per "curar l'homosexualitat", que el Vaticà va desautoritzar el juliol passat i va demanar a les congregacions catòliques espanyoles que no participessin en aquest grup.

Pérez explica que "Verdad y Libertad va trobar suport a Solsona: es van fer misses, congressos, campaments, xerrades, i Novell va oficiar bodes de nois que deien que havien superat l’homosexualitat i després s'unien en matrimoni [amb noies] a Solsona. És terrible", ha dit en declaracions al Planta Baixa de TV3.

El noi fins i tot posa un exemple del compromís de Novell amb aquesta associació: "Sé d'una família la filla de la qual es va casar amb un d'aquests nois que deia que ja no era gai. Novell va oficiar la boda i com que la família no hi estava d'acord, no els va permetre l'entrada a la celebració religiosa".

Pérez, que ara assegura "acceptar-se tal com és, homosexual", explica que l'exbisbe participava d'unes tècniques "per curar-los, ja que entenen que parteixen d'un trauma". En el seu cas personal, admet que hi va haver un moment que va arribar a creure's que "ja no era homosexual". Aquesta associació no compta amb la majoria dels membres de l'Església catòlica, però, segons Pérez, "Novell era un d'ells, l'any 2015 els donava suport moral i en els darrers temps facilitava les instal·lacions religioses seves, fins i tot públicament".  

L'altra qüestió és com es portaven a terme aquestes pràctiques. Alguns dels detalls que han transcendit sobre la teràpia aplicada és que s'havien de despullar per reconciliar-se amb el seu propi cos, s'abraçaven totalment nus i recomanaven la pràctica esportiva. L'entrada és restringida i, en els darrers temps, també podien participar-hi les dones. Arribaven al moll de l'os de la vida i els traumes dels assistents i, si aquests abandonaven, no els perdonaven mai més.

Fotografia de portada: imatge d'Alberto Pérez del seu perfil públic a Instagram