La monja Sor Lucía Caram ha atacat, a través d'una dura carta, l'exbisbe de Solsona Xavier Novell. Des del diari Religión Digital, Sor Lucía demana no analitzar la seva renúncia en el fet d'haver-se enamorat d'una dona i sí centrar-se, en canvi, en la seva mala praxis dels darrers temps. Per tot plegat, arriba a assegurar que Novell "no hi toca" i "la percepció de molts era que no gaudia de salut mental manifesta ni de molt equilibri emocional".

Del dur atac que fa la monja cap a Novell, es dedueix que coneix alguns aspectes més foscos de l'exbisbe que encara no han sortit a la llum i només avança que, ella, s'ho podia imaginar: "Es podia esperar en cada aparició seva la defensa d'un extrem o altre, i passar d'un a un altre sense saber ni com ni per què".

La crítica més ferotge radica en el tracte despectiu que Novell cap a els homosexuals i de tots aquells col·lectius que eren diferents a ell: "Sabem de la seva defensa, participació i promoció de les anomenades teràpies de conversió homosexuals. Unes teràpies morboses, escabroses, i malaltisses que generen en els seus participants angoixa i en molts casos els porten al suïcidi o la desesperació. I hi ha testimonis que l'acusen i senten que els va destrossar la vida". Així doncs, l'arriba a posar a la diana com el responsable d'aquells que han decidit treure's la seva pròpia vida. Però això no és tot: "Novell va fer fora de les misses a les jovenetes que anaven amb minifaldilla i es va atrevir a pujar les seves fotos al seu Facebook. També va fer fora de les parròquies als escoltes perquè els exigia que es fessin catecúmens i es va negar a acollir-los i dialogar amb ells. Es va enfrontar amb el clergat, i els capellans que estaven al seu costat per un o altre motiu es van anar apartant".

"Cap dona li ha menjat el coco"

De les seves conclusions, Sor Lucía demana deslligar el fet d'enamorar-se d'una dona i no relacionar els seus fets amb que fos independentista. D'una banda, l'amor: "No es tracta d'una dona seductora que li va menjar el coco. No es tracta d'un bisbe perseguit pels seus germans en l'episcopat, ni d'aquell a qui no li deixaven ser ell mateix i que es va sentir sol. Es tracta d'algú feble psicològicament que lliurement però irresponsable va anar prenent decisions". A més, també assegura la monja argentina que des de l'Església se li va oferir tota mena "d'ajuda mental i emocional".

I pel que fa a l'aspecte polític, ho deslliga completament: "El titular fàcil de la seva renúncia va ser 'el bisbe independentista' que va donar una carpetada i no va aguantar que 'no li deixessin ser ell mateix'. La seva renúncia no té res a veure amb això ni amb les seves visites als presos a Lledoners. No. Res a veure". Per tot plegat, Sor Lucía exigeix a Novell que demani perdó: "Que reconegui el mal que va fer, i si és possible, que demani disculpes perquè són molts els que es van sentir ferits, traïts i maltractats per les seves postures, sortides de to i extrems, inclosos aquells als quals les "teràpies patològiques de conversió" van ferir profundament".

Fotografia principal: imatge de recurs de Sor Lucía Caram