D'ençà que el 23 d'agost el papa Francesc va acceptar la renúncia de Xavier Novell com a bisbe de Solsona que tothom volia saber quines eren les "raons estrictament personals" que l'havien portat a dimitir del seu càrrec, un dels més importants de l'Església catalana. La màquina de crear rumors es va posar en marxa, fins a aquest cap de setmana, quan diversos mitjans van posar nom i cognoms als "motius personals".

L'exbisbe de Solsona ha canviat l'amor diví per l'amor terrenal. Xavier Novell, considerat de l'ala conservadora de la cúria catalana i espanyola, s'ha enamorat de la psicòloga i escriptora Sílvia Caballol, filla de Súria, al Bages. L'amor sembla correspost i ja viuen junts a Manresa, a pocs quilòmetres de Súria, buscant encaminar la nova vida després de la notícia bomba. Ell té 52 anys i ella té 38 anys, està divorciada i té dos fills.

Novell: "M'he enamorat d'una dona i vull fer les coses bé"

De moment, Novell no ha donat explicacions públiques. Fonts del bisbat de Solsona, ara en mans del bisbe de Vic, fins que Roma n'esculli un substitut, han confirmat aquesta història d'amor, però el protagonista, de qui els fidels esperen la seva versió, no ha badat boca.

No es deixa veure per Manresa, on s'ha instal·lat, i només ha transcendit una frase que ell mateix va pronunciar per anunciar la notícia al seu cercle més proper: "M'he enamorat d'una dona i vull fer les coses bé", va dir Novell segons el periodista especialitzat en l'Església catòlica Jesús Bastante.

Però les explicacions que tothom vol sentir no arriben. Algunes fonts asseguren que Novell s'ha vist els darrers dies —on ja s'havia vist feia mesos— a Súria, el poble de poc més de 6.000 habitants al nord de Manresa on viu la família de la seva nova parella, Sílvia Caballol.

Buscant el bisbe Novell a Súria, el poble de Sílvia Caballol

A Súria no es parla de res més. Alguns veïns ja ho sabien des de feia temps, han assegurat ells mateixos a ElNacional.cat, aquest dilluns. Altres ho han sabut aquest mateix cap de setmana.

 

La fotografia de la xicota de l'exbisbe ha corregut com la pólvora. No hi ha gaires fotos públiques, però la gent ja n'ha memoritzat una, la que va publicar el diari Regió7 fa anys quan va presentar una de les seves tres obres —de temàtica sexual i d'exorcisme— a la biblioteca municipal un Sant Jordi. Aquella foto és la mateixa que fem servir per intentar-la localitzar i així, localitzar l'exbisbe. Però no hi ha hagut sort.

A casa seva, on viu la seva mare i on ella va sovint, ningú contesta quan truquem. Hi ha gent, però no volen saber res de periodistes. Els veïns, alguns fins i tot parents de la Sílvia, confirmen que Xavier Novell s'ha deixat veure els darrers mesos pel poble i per la zona. Quan encara era bisbe i aquest estiu, ja dimitit del seu encàrrec pastoral.

Foto veins Bisbe

A Súria, davant d'un pas de zebra amb els colors LGTBI, preguntant per l'exbisbe i la seva parella / Laia Hinojosa

A la casa del carrer d'Ignasi Abadal de Súria, on s'ha vist durant l'estiu el bisbe i la seva nova parella, i on alguns veïns asseguren que hi passen alguns dies esperant que passi la tempesta, hi viu la seva mare.

És una dona molt de missa i separada del pare de la Sílvia, molt coneguda pels veïns de Súria, però que no surt gaire de casa, sobretot, des de la setmana passada, quan el nom de la seva filla ja era en boca de tots els veïns.

"Segur que han fet les coses bé", confessa un amic de la parella

Passejant pel poble tothom ho qualifica d'alguna manera o altra: "Escàndol", "telenovel·la", "salsa rosa" però sobretot, els més propers a la Sílvia, d'"amor". Així és com les persones que més la coneixen, tot i que alguns li han perdut la pista els darrers anys, ho defineixen, i no amaguen que estan contents.

"Si s'han enamorat, com diuen, a mi em sembla perfecte", assegura un conegut seu. "I coneixent-la a ella i una mica a ell, segur que han fet les coses bé", insisteix. Feia temps que es coneixien, però ningú sap quan van deixar de ser només amics. Les vegades que s'ha vist l'exbisbe per Súria ajudarien a posar dates, però ningú proper a la parella vol ajudar a resoldre el dubte.

En un bar del centre del poble, on el pas de zebra està pintat amb els colors de la bandera LGTBI, que abans segur que li haurien provocat un mal de panxa a l'exbisbe, hi trobem una noia de la mateixa quinta que la Sílvia. "Era la primera de la classe", assegura.

Foto casa parella Bisbe II

Imatge de la casa de la mare de Sílvia Caballol, a Súria / L.H.

Després de deixar l'escola del municipi va marxar a estudiar a Barcelona, on es va graduar "amb honors" en psicologia, i després d'estar un temps vivint "noves aventures" al Marroc amb la seva parella —i pare dels seus fills— va tornar i es va tornar a deixar veure pel poble. Els dos fills també passen jornades a Súria, el poble de la potassa del Bages.

Instal·lats a Manresa, el bisbe busca feina

La parella de Xavier Novell treballa, des del 2018, en una ONG ubicada al Bages, segons detalla un conegut d'ella. Ell, en canvi, després de penjar la sotana, ha de buscar feina i més després de saber-se que s'ha enamorat d'una dona, ja que perdrà també el títol de bisbe emèrit.

Abans d'entrar al sacerdoci, Novell es va graduar a la Universitat de Lleida com a enginyer tècnic agrícola. Amb aquest títol sota el braç, espera trobar feina d'enginyer agrònom. El seu currículum, però, no l'ajudarà en aquest nou sector on es vol guanyar la vida, molt més de tocar de peus a terra, mai millor dir. L'any 1997 va ser ordenat sacerdot a Tàrrega, i des de llavors, tot i ser nomenat bisbe de Solsona l'any 2010, no se li coneix cap feina relacionada amb l'enginyeria.