L'empresari lleidatà Tatxo Benet, soci de Mediapro, ha expressat la seva voluntat d'exposar al Museu de Lleida l'obra 'Presos polítics a l’Espanya contemporània' de Santiago Sierra, retirada d'Arco Madrid. Concretament, Benet ha explicat que li va "afectar molt" el trasllat de les 44 peces del Museu de Lleida a Sixena i que voldria omplir aquest lloc buit.

El Museu de Lleida ha acollit positivament aquesta proposta i assegura que es treballarà per dur-la a terme. Paral·lelament, la Diputació de Lleida també ha ofert l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) per exposar l'obra i així li han ofert a l'equip de Tatxo Benet. 

Ho ha explicat en declaracions a TV3, el dia després de confirmar que va ser ell qui va comprar l'obra retirada a petició d'Ifema, i sobre la qual ja ha rebut "bastants missatges de galeries i sales d'exposició" per mostrar la peça. Benet ha dit que també treballarà perquè l'obra pugui veure's també en Barcelona, Madrid i nombroses ciutats.

Benet va comprar la intervenció de Sierra a la galeria Helga de Alvear per un preu que no arriba als 80.000 euros, abans de la seva retirada, ha explicat el periodista, que aquest dimecres va considerar un "escàndol monumental que a hores d'ara del segle XXI es pugui coartar la llibertat d'expressió i artística". Va confirmar que va demanar a un amic galerista que li comprés aquesta peça en veure informacions sobre què anava a estar exposada, abans que fos retirada, perquè li semblava una "experiència artística molt interessant", i quan va saber que l'havien retirat s'ha quedat molt sorprès i molt content d'haver-la comprat, en les seves paraules.

Girona s'ofereix

D'altra banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha proposat al periodista Tatxo Benet, que la ciutat exposi la creació després de ser retirada de la fira ARCOmadrid. "Seria un honor per a Girona exposar l'obra censurada de Santiago Sierra 'Presos polítics'. Només amb ciutadans crítics poden progressar les societats, per això són imprescindibles l'educació i la cultura", ha reivindicat la primer edil aquest dijous en un missatge de Twitter.

També s'ha ofert l'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, que ha ofert la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament d'aquesta ciutat del Maresme per exposar-la.

Benet va comprar l'obra de Sierra a la galeria Helga de Alvear per un preu que no arriba als 80.000 euros, abans de la seva retirada, i ha proposat d'exhibir-lo primer a Lleida, d'on és originari. Madrenas també ha agraït a Benet que adquirís "en nom de la llibertat d'expressió i l'artística" la polèmica obra ,en que apareixen els rostres pixelats de líders sobiranistes catalans com Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Sierra va atribuir a IFEMA la retirada de la seva composició del certamen i va criticar que en fer-ho es "desaprofita seriosament la imatge" de ARCOmadrid i d'Espanya.