Una de cada deu dones, entre els 30 i 40 anys en edat reproductiva, té un intens dolor pelvià que pot confondre's amb menstruacions doloroses. Aquest dolor és el principal símptoma de l'endometriosi i probablement tardarà anys a ser diagnosticada. L'endometri, que té la funció d'acollir l'embrió després de la fecundació, és el teixit que recobreix l'interior de l'úter. L'endometriosi és una malaltia en la qual el teixit endometrial creix fora de la cavitat de l'úter i produeix sagnies similars a la menstruació.

Aquestes lesions se solen localitzar als ovaris o a sota, a la cavitat pelviana, al peritoneu, a les trompes de Fal·lopi, darrere de l'úter, als intestins o la bufeta o als teixits que sostenen l'úter i provoquen dolor i inflamació. En tractar-se d'un teixit actiu de manera hormonal, creix i després sagna, fet que provoca inflamació i irritació al voltant d'on es troba.

Com es manifesta l'endometriosi?

L'endometriosi té diferents manifestacions, les principals són: dolor en els períodes menstruals i fins i tot fora; infertilitat en el 50% dels casos; massa o tumor als diferents llocs on s'implanta.

Els símptomes principals són còlics menstruals molt dolorosos i fins i tot incapacitants, dolor durant i després del sexe, dolor a l'intestí o part baixa de l'abdomen que pot empitjorar en defecar o fins i tot en orinar, menstruacions molt abundants, petites pèrdues de sang entre períodes i fatiga, cansament o falta d'energia.

pixabay uter

Pixabay

L'endometriosi acostuma a ser una malaltia que triga anys a ser diagnosticada. Per diagnosticar-la el ginecòleg utilitza l'ecografia vaginal, la ressonància pelviana i en ocasions la laparoscòpia per visualitzar l'endometri ectòpic i en la mateixa intervenció fer una biòpsia i eliminar la malaltia visible.

Es pot curar?

El servei de ginecologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya disposa d'una unitat d'endometriosi que treballa en el diagnòstic, tractament i seguiment d'una forma integral d'aquesta malaltia. L'objectiu aquí és canviar el curs de la malaltia i millorar la qualitat de vida de les pacients amb aquest procés.

Aquesta malaltia no té cura però sí tractaments per al dolor que el ginecòleg exposarà a les pacients amb l'objectiu de decidir quin és millor en cada cas. Entre els tractaments, destaquen els analgèsics antiinflamatoris, la teràpia hormonal o els tractaments quirúrgics per al dolor intens.

Un dels principals beneficis per a les pacients de la unitat d'endometriosi a l'Hospital Universitari General de Catalunya és disposar d'un equip especialitzat en aquest procés, que sovint implica un esforç interdisciplinari, involucrant el ginecòleg, el cirurgià digestiu, especialment en el camp de còlon i recte, l'uròleg, el psicòleg i especialistes en dolor i en reproducció assistida, entre altres professionals.