Els mateixos sindicats de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han estat els qui han revelat que la policia espanyola va amagar als Mossos d'Esquadra informació molt determinant sobre l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty. Aquest descobriment ha provocat moltes reaccions d'indignació, com la de l'escriptor gallec Suso de Toro, que es pregunta si "després de saber que el Govern espanyol va ocultar als Mossos la informació que l'imam era perillós i permetre així que continuessin preparant l'atemptat, no passara res".

En una sèrie de missatges al seu compte de Twitter, també es pregunta com és que això no ha provocat cap crisi política i on està l'oposició al govern. "Té aquest govern Rajoy autoritat moral o política per a amenaçar els catalans que volen votar?", s'interroga Suso de Toro.

Segons l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) i el Sindicat Unificat de Policia (SUP), Abdelbaki Es Satty, mort a l'explosió d'Alcanar, era "deixeble de un dels principals detinguts a l'operació de la Policia Nacional contra el terrorisme gihadista Chacal I l'any 2007".