Jordi, David, Jaume, Ramon i Pau. Són els noms dels cinc bombers dels GRAF de Lleida que van perdre la vida tot just fa deu anys a l'incendi d'Horta de Sant Joan. Els familiars, el cos de Bombers i les autoritats, encapçalades pel president de la Generalitat, Quim Torra, han homenatjat aquest diumenge al Mirador dels Ports els bombers morts en un acte emotiu. L'únic supervivent, Josep Pallàs, ha expressat que una dècada després "s'han aixecat d'una situació que va ser molt dura" i ha emplaçat al cos a mirar endavant. 

Pallàs ha agraït el suport rebut i ha valorat la feina feta pel cos durant aquesta dècada. El bomber ha explicat que fa temps que porta "moltes coses dins" i ha assegurat que situacions com aquestes són la "mostra clara que estem junts en el record". "Ens hem aixecat d'una situació molt dura i estem aquí per tirar endavant", ha subratllat. 

A la vegada, Pallàs també s'ha dirigit a les autoritats per tal que mirin, diu, més enllà dels quatre anys de legislatura. "Haurien de fer polítiques per a més de 20 anys perquè tenim gent, l'equip, per posar coneixements i fonaments", per això, ha demanat que "posin vostès els fonaments d'aquesta demanda, de mirar més enllà, perquè hauríem de ser un laboratori de com solucionar aquests maldecaps". A més, entre les demandes, també ha sol·licitat que es creï un espai per a la memòria del tots els efectius morts en servei.

Un sentit homenatge


Tot i que el dolor no cessa, els organitzadors de l'homenatge que s'ha fet aquest diumenge insisteixen que s'ha de mantenir viu el seu record i aprendre la lliçó del foc d'Horta: els arbres reneixen de les seves cendres però les persones no. Amb actuacions musicals en directe i amb el recital d'un poema de 2009 revisat del poeta Àngel Querol, els familiars han rebut l'escalf dels veïns del municipi, de les autoritats i dels representants dels cossos de seguretat i d'emergències. 

De fet, un dels moments més emotius ha estat en l'ofrena floral al monòlit en memòria als bombers morts al Mirador dels Ports. Els primers de fer l'entrega, han estat els fills i els familiars de les víctimes, seguits per la comitiva d'autoritats, presidida pel president del Govern, Quim Torra, i el conseller d'Interior, Miquel Buch. També han dipositat clavells els companys del cos de bombers, dels agents rurals i ADFS com els del Sistema d'Emergències Mèdiques. Tots ells, han rebut aplaudiments dels assistents.

Buch i Torra homenatge incendi d'Horta - ACN

Imatge: ACN

El president agraeix la feina del cos

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lloat i "posat en alça" la feina que van fer en l'extinció del foc d'Horta els bombers que hi van perdre la vida i també la de tot el cos de prevenció i extinció d'incendis, de qui ha remarcat la "vocació de servei públic", "la valentia", i "el valor demostrat en els moments més difícils".

Torra s'ha compromès "fermament", en nom del Govern, a treballar per evitar situacions com les viscudes a Horta. "Tots desitgem que mai, mai, ens hàgim de trobar amb un desastre com el que vam viure aquí fa 10 anys però si tinguéssim la desgràcia d'haver-hi de fer front, ha de ser una experiència que ens ensenyi a actuar sempre al servei del país", ha apuntat.

El president ha assegurat que les millores "legítimes" reivindicades des de fa temps pel cos de Bombers es poden comença "a palesar" amb les inversions que s'han previst. "La situació no havia permès avançar en el sentit que apuntaven les mateixes conclusions de la investigació parlamentària del foc d'Horta de Sant Joan", ha assenyalat Torra.