Aquest dimecres, 6 de març, és un dia assenyalat per moltes famílies catalanes, especialment aquelles que tenen algun fill o filla que ha de començar la seva vida escolar, perquè comença la preinscripció del curs 2024-2025 per als alumnes del segon cicle d’infantil i per als de primària. El tràmit torna a ser totalment telemàtic i es podrà fer fins al dia 20 de març. Per als estudiants d’ESO, la preinscripció començarà aquest divendres, 8 de març, i s’acabarà també el 20. Però hi ha una altra data que caldrà recordar, i és la del 30 d’abril, quan es farà el sorteig del número de desempat per aconseguir una plaça a les escoles i instituts per al curs vinent, un dels moments més importants del procés de preinscripció escolar per aquells que comencen aquests cicles educatius. Donat que el nombre de places a cada centre educatiu és limitat, i a Barcelona és molt habitual que el nombre de peticions superi la dels alumnes que pot admetre cada centre, aquesta xifra és la que es fa servir per ordenar les preinscripcions i assignar la plaça definitiva al centre demanat en primera opció.

Un número aleatori, personal i intransferible

El sorteig, doncs, té un paper clau a l’hora d’obtenir plaça. La xifra és un número aleatori, personal i intransferible que s’assigna automàticament a cada sol·licitud quan es fa la preinscripció. Com que alguns centres tenen una demanda d'inscripcions superior al nombre de matrícules que poden oferir, es demana que en la sol·licitud es faci constar el màxim nombre de centres que s'ajusten a les prioritats, fins a un total de 10, ordenats segons les preferències. Per decidir qui obté una plaça en un centre determinat i qui no, s'utilitza un sistema establert per llei de prioritat i de puntuacions, objectiu que ordena la llista de sol·licituds de manera transparent i allunyada de qualsevol arbitrarietat. És a partir d’aquest xifra, i en un ordre creixent, que s’ordenen totes les sol·licituds amb la mateixa puntuació i s’assignen les places. Per posar un exemple entenedor, l’any 2022 es van assignar 139.769 números per a les preinscripcions de tot Catalunya i el número que va sortir al sorteig va ser el 1.013. És a partir d’aquest xifra, i en un ordre creixent, que s’ordenen totes les sol·licituds amb la mateixa puntuació i s’assignen les places. Això vol dir que qui tenia el 1.014 tenia plaça assegurada mentre que el 900 ho tenia molt més difícil. Aquest sorteig es farà el 30 d’abril, a les 11 h, als serveis centrals del Departament d’Educació. Tot i que no és obert al públic, es podrà seguir el sorteig a través del web de betevé.

Preinscripció a infantil i primària

L’inici de la preinscripció escolar 2024-2025 a Catalunya comença aquest dimecres amb el torn de l’educació infantil i primària, que es podran presentar les sol·licituds del 6 al 20 de març.  Un any més, la preinscripció es podrà fer per internet i també a les 8 oficines d’escolarització del Consorci d’Educació de Barcelona. A la ciutat de Barcelona hi ha un petit repunt d’infants de tres anys que començaran l’escola, en contra de la tendència de la natalitat a Catalunya, que va a la baixa. Segons el Consorci d’Educació, la previsió és que se n’escolaritzin 10.805 infants a I3 (el curs passat van ser 10.561) i Inicialment, s’oferiran 11.720 places, de les quals 5.698 seran en centres públics i 6.022 a centres concertats.  El curs vinent està previst que comencin escola menys infants que l’any passat a Gràcia i Sant Andreu, on el Consorci d’Educació no preveu obrir cap grup addicional. On sí que està prevista una classe més és a l’Escola Pràctiques de Sants, una de les zones on més estan augmentant les places escolars en els darrers anys. El pròxim curs escolar 2024-2025 tot el segon cicle d’educació infantil (I3, I4 i I5) tindrà una ràtio inferior a 20 alumnes per aula. Serà el tercer curs consecutiu on s’aplica aquesta mesura que el Departament d'Educació va posar en marxa per tal de beneficiar l’alumnat i millorar el benestar docent, i es completa així tota l’etapa d’infantil amb ràtios baixes.

 • Presentació de sol·licituds: del 6 al 20 de març del 2024.
 • Sorteig de desempat: serà el 30 d’abril
 • Matrícula: del 18 al 26 de juny. Es farà presencialment als centres escollits i aportant la documentació necessària.
 • Inici de curs:  Les classes començaran el 9 de setembre.

Preinscripció a l'Educació Secundària Obligatòria (ESO)

La presentació de les sol·licituds d’inscripció per l'ESO comença el divendres 8 de març fins al 20. A primer d’ESO s’oferiran 14.445 places, repartides en 5.715 en centres públics i 8.730 en concertats. S’augmenta de 194 a 198 els grups als instituts públics, mentre que els grups als centres concertats passen de 292 a 290. El curs que ve no obriran portes les escoles concertades del Sagrat Cor Ribes, el Fort Pienc, ni l’Escola Sant Francesc Xavier, del Poble-sec, que van anunciar la fi de l’activitat per la davallada progressiva d’alumnat. A Nou Barris es guanya plaça pública amb el creixement de quatre centres que es convertiran en instituts escola.

 • Presentació de sol·licituds: del 8 al 20 de març del 2024.
 • Matrículació: del 18 al 26 de juny del 2024.

Preinscripció al batxillerat

 • Presentació de sol·licituds: el 18 al 25 d’abril
 • Publicació de les assignacions:  20 de juny
 • Matriculació: del 21 de juny a l’1 de juliol.

Preinscripció a l’FP

Les dates varien depenent de la branca escollida:

 • Itineraris formatius específics: del 13 al 24 de maig de 2024.
 • Cicles formatius de formació professional de grau bàsic: del 16 al 24 de maig de 2024.
 • Cicles formatius de formació professional de grau mitjà: del 24 al 30 de maig de 2024.
 • Cicles formatius de formació professional de grau superior: del 24 al 30 de maig de 2024.
 • Cursos d’especialització de formació professional: del 28 de juny al 4 de juliol de 2024.
 • Cicles formatius d’arts plàstiques i disseny de grau mitjà i de grau superior: del 24 al 30 de maig de 2024.
 • Ensenyaments esportius: són del 25 d’abril al 3 de maig de 2024, ambdós inclosos i del 24 al 30 de maig de 2024.  
 • Programes de formació i inserció: del 2 al 9 de maig de 2024.
 • Ensenyaments d’arts escèniques: del 2 d’abril al 28 de juny de 2024.
 • Ensenyaments impartits en centres i aules de formació d’adults: del 20 al 28 de juny de 2024.

Novetats per als alumnes amb necessitats educatives especials

Per millorar la preinscripció dels infants amb necessitats educatives especials, el Consorci d’Educació ha obert un formulari perquè les famílies informin ja de casuístiques particulars.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!