Any, estiu i setembre atípics. A més del coronavirus aquest nou mes també porta el clàssic síndrome postvacacional. Un confinament, una pandèmia i unes vacances també marcades pel risc de rebrot i les xifres de nous contagis. La síndrome postvacacional pot durar entre 2 o 3 dies o fins i tot mesos. Això sí, els experts recomanen contactar amb un professional si aquesta falta d'energia, estrès i desgana supera els tres mesos.

"Partim d'una base que ja hi ha hagut un estrès previ", explica el psicòleg i membre de Doctoralia Miguel Ángel Garabal en conversa amb ElNacional.cat, referint-se al coronavirus. "Era necessari desconnectar però la desconnexió ha estat difícil. Anem on anem hi ha Covid i mesures de protecció". I precisament per això, ressalta que no ha estat el mateix retorn que els altres anys.

Ara bé, hi ha alguns trucs per mirar de gestionar l'arribada del mes de setembre. "Una de les coses que es poden intentar fer és tornar uns dies abans de vacances per tornar a recuperar el ritme", comenta. Per exemple, si es comença a treballar un dilluns, no arribar el dia abans.

oficina unsplash

Oficina minimalista / Unsplash

D'aquesta manera, també és recomanable no centrar-se en les coses negatives de la feina o de la tornada a la rutina perquè aleshores "ja estem carregant el got d'estrès una altra vegada". Segons Garabal, "s'ha d'afrontar en temps present". Fer front a la síndrome postvacacional depèn, en bona mesura, de l'actitud amb què s'agafa la tornada a la feina. Cal recordar que "tenim capacitats per afrontar els reptes".

Per altra banda, el psicòleg recorda que hi ha activitats com fer esport o el contacte social que poden ajudar a sortir de la rutina diària i no centrar-se només en les obligacions. Malgrat tot, també posa èmfasi en el fet de no ocupar-se l'agenda des del primer dia. "Això només afegeix estrès", remarca. 

Alguns no necessiten esperar a finals d'any per marcar-se uns nous propòsits. Una part de la societat els fa al setembre, amb la tornada de vacances i coincidint amb el calendari escolar. Tot i l'afegit del coronavirus d'enguany, marcar-se objectius, reptes i projectes il·lusionants, segons els experts, també ajuda a començar amb ganes i motivació.