Els sindicats UGT, FSIE i ÚS han firmat aquest dimecres juntament amb les organitzacions patronals el XII Conveni Col·lectiu de Centres d'Assistència i Educació Infantil. El sindicat CCOO s'ha desmarcat de la firma del conveni, que es produeix un dia després de la convocatòria de vaga en els centres privats i de gestió indirecta del primer cicle d'educació infantil, de 0 a 3 anys.

El sindicat FSIE ha celebrat la firma de l'acord perquè "es trenquen set anys de congelació salarial" en un sector amb sous per sota dels 1.000 euros. En un comunicat, FSIE assegura que el nou conveni suposa un augment salarial "del 5,54% el 2019" que entrarà en vigor el pròxim 1 de juny.

A més, segons FSIE, les taules salarials del 2020 i els 2021 es revisaran conforme al Salari Mínim Interprofessional (SMI) i l'Índex de Preus de Consum (IPC) amb aquest conveni que ha aconseguit "bloquejar les propostes presentades per la patronal que pretenien empitjorar les condicions laborals amb la modificació de la jornada laboral i reducció dels dies de vacances", així com amb "la reducció dels dies de cobertura d'incapacitat temporal".

El 95% de les treballadores són dones

Aquest sindicat afegeix que les treballadores (el 95% són dones al sector d'Educació Infantil) dels centres de gestió indirecta tindran unes pujades d'entre l'11,8% i el 19,6% el primer i el segon any, respectivament.

FSIE admet en el comunicat firmat aquest dimecres amb les organitzacions patronals ACADE, CECE, CECEI, EyG i FCIC que no és "el millor conveni desitjable", però de no haver-ho fet abocarien a la majoria de les treballadores "a cobrar només el SMI, ja que s'absorbirien i compensarien tots els complements", prolongant a més la "congelació salarial" durant dos anys a les empleades en els centres de gestió indirecta, de titularitat pública però gestionats per una empresa privada.

CCOO parla de firma "esperpèntica"

Des de CCOO, sindicat majoritari al sector, s'han desmarcat de la firma de l'acord perquè "perpetua la situació de pobresa laboral de milers de treballadores", i ha criticat la resta d'organitzacions sindicals per "fer oïdes sordes" malgrat el "clamor" en la jornada de vaga d'aquest dimarts passat.

Per a CCOO, el nou conveni "no suposa cap millora laboral" per a les treballadores del sector. "Els 930 euros bruts de salari base que establirà el conveni mostren el menysteniment i el menyspreu feia un col·lectiu amb retribucions congelades des de fa set anys i mig", afegeixen des del sindicat.