El Síndic de Greuges alerta de situacions de "maltractament institucional" en l'acollida dels menors estrangers no acompanyats derivades de "la vulnerabilitat pròpia" del sistema de protecció per la situació de "col·lapse" i els "dèficits d'adequació" a les necessitats d'aquests infants i adolescents.

Per això, tot i que la institució reconeix els esforços de la DGAIA (Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència) en la gestió d'urgència de l'últim any, reclama un pla integral a curt termini per respondre al volum d'arribades actual i canvis estructurals del sistema.

 

En un informe que ha lliurat al Parlament, també demana promoure l'acolliment familiar, reforçar els programes de salut mental i abordar de forma específica la protecció de les noies, sovint invisibilitzades.

El Síndic identifica en l'informe una sèrie de dèficits importants en l'atenció dels infants migrants sense referents familiars, com la manca de garanties mèdiques, jurídiques i procedimentals a l'hora de determinar-ne l'edat.

En aquest sentit, el síndic, Rafael Ribó, ha afirmat que és una "barbaritat" que alguns menors hagin estat tancats al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca (12 el 2017 segons la memòria de l'àrea d'estrangeria de la Fiscalia de Barcelona).