Rafel Ribó ha presentat l'informe anual de la prevenció de la tortura a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, després de visitar 44 centres, entre ells 7 presons i centres de justícia juvenils. És en un d'ells, el de Llupià, on precisament s'han denunciat casos d'ús excessiu de la força en les contencions.

Un cas va alertar l'equip de Síndic de Greuges que es va presentar al centre i va demanar les càmeres que havien enregistrat la contenció confirmant "l'ús excessiu de la força". Segons Ribó no es tracta d'un cas aïllat sinó "d'una metodologia que s'hauria de superar". També s'ha detectat un temps massa llarg en l'aïllament. Una mesura que sovint s'aplica a les nits. 

L'informe destaca "l'estat deplorable d'algunes instal·lacions i el tractament inadequat dels trastorns mentals" i recomana millorar les condicions laborals i formatives dels educadors perquè puguin exercir la tasca d'acompanyament amb més garanties i amb suficients recursos materials i emocionals.

Vulneració dels drets dels detinguts

El síndic també alerta que no s'estan respectant els drets dels detinguts en les visites mèdiques, ja que habitualment passen el reconeixement emmanillats i amb la presència policial, cosa que vulnera el protocol d'Istambul. En el cas de les policies locals, passa a vegades, però en el cas dels Mossos d'Esquadra, la situació es repeteix sempre. La policia al·lega que no és possible deixar el detingut sol amb el metge, però les directrius internacionals defensen els drets dels detinguts com a qualsevol altre pacient que ha d'estar amb el doctor en visita individual per garantir la privacitat i confidencialitat.

La presència policial en les visites mèdiques, fa a més, que si hi hagut maltractaments o ús excessiu de la força en la detenció o en l'àrea de custòdia, el detingut no s'atreveixi a denunciar-ho.

"No és acceptable el posicionament de la Direcció General de la Policia, que argumenta que la presència policial no comporta cap tipus d'intervenció ni intromissió", diu el síndic.

L'informa de prevenció de la Tortura també ha detectat la precarietat de condicions en les que estan les cel·les de les comissaries de les policies locals. En aquest cas recomana tancar-les, ja que la inversió i el canvi seria massa costós i llarg en el temps. En algunes cel·les no hi ha bancs, les condicions son insalubres i en un cas concret cal passar per les dependències privades dels policies per anar a la cel·la creuant per una cuina on, el dia de la visita de l'equip de síndic, hi havia un ganivet a l'abast de tothom.

Entre aquestes comissaries hi ha la de Cubelles, Blanes i Ripollet que presenten major mancances com ara que els policies no tenen armers on deixar la pistola i per tant condueixin els detinguts armats, manca de càmeres de videovigilància o  existència d'una única cel·la a la comissaria, cosa que fa impossible la separació per sexes, per edat o per motius de la investigació, falta de ventilació de les cel·les o accés perillós o inapropiat.

Presons

L'informe de prevenció de la tortura indica que el mòdul de dones de règim tancat del Centre Penitenciari de Ponent no compleixen les condicions estructurals per passar-hi tant de temps.

I sobre el tancament de la presó Model, el Síndic de Greuges fa un toc d'atenció a l'Ajuntament de Barcelona: "Advertim que no pot significar una renuncia de la ciutat de Barcelona a la seva quota de responsabilitat en el tractament penitenciari"

I remarca que "la macrourbe de Barcelona" no pot "espolsar els problemes cap a altres contrades". Ribó reclame que es posi "fil a l'agulla a l'existència de la nova presó de preventius de Barcelona".