El Síndic de Greuges ha recomanat aquest dimarts extremar la vigilància per evitar o detectar a temps el maltractament infantil durant la pandèmia, quan aquestes situacions es poden agreujar. En un comunicat, el Síndic ha alertat que amb l'inici de l'estat d'alarma a conseqüència de la pandèmia, "la situació d'estrès i pressió en què s'han trobat moltes famílies pot portar a respondre a les demandes dels fills amb diferents formes d'agressivitat o abús".

La institució assenyala que, a més, la reducció de l'atenció i seguiment presencial a la majoria de serveis pot fer que la víctima es trobi sense cap tipus de suport. Per això, el Síndic demana que es faci un "seguiment proactiu" per prevenir i detectar la violència, especialment en el cas que el menor no assisteixi presencialment a l'escola, i que es reforcin els serveis d'atenció primària pediàtrica i els serveis socials bàsics.

Pel que fa als serveis socials i als serveis d'atenció especialitzada a la infància en risc, el Síndic considera necessari que els professionals puguin fer un seguiment dels casos amb la màxima presencialitat possible, i referent a això demana que es valori adaptar els protocols davant de noves necessitats i casuístiques.

També veu necessari continuar amb el treball de la Taula Nacional de la Infància de Catalunya i amb la implantació del protocol marc d'actuacions contra el maltractament infantil pel que fa a la coordinació entre departaments.