Perplexitat entre els aficionats del RCD Espanyol, que el passat dimarts van observar amb estupor com el compte oficial de Twitter i Instagram del S.D. Espanyol publicava imatges de l'últim partit oficial de lliga d'aquesta secció no oficial de l'històric club periquito de la ciutat comtal. La sorpresa tenia un motiu de pes: a les imatges es veien diverses banderes amb simbologia feixista a la graderia del Poliesportiu Jesús Maria, escenari dels partits com a local de l'equip masculí d'aquesta penya espanyolista que federativament no té cap lligam amb el RCD Espanyol, per bé que, com a penya, en pren part del nom, els colors i fins i tot la interpretació de l'escut. 

A les pancartes, esteses a la graderia durant el partit amb el Linyola, s'hi podia llegir 'Vieja escuela RCD Español' amb la creu cèltica feixista fent la lletra o, a part d'altres inscripcions com 'Curva RCDE' o 'Fuck FCB'. Evidentment, poques hores més tard que el mateix club publiqués aquestes imatges a la xarxa, el mateix club les va eliminar després d'una irada resposta per part de diversos perfils periquitos de la xarxa social X, l’antic Twitter. El cas és que, segons una llei aprovada fa poc més de tres anys, l'exhibició de simbologia feixista i racista en recintes esportius és il·legal i pot conduir a multes de fins a 40.000 €. Una esmena a la llei va fer entrar aquesta prohibició que permet sancionar l’exhibició de simbologia nazi, que, tot i això, a la resta de l’estat espanyol no és prohibit.

Les protestes s’han pogut sentir en diversos fòrums d’aficionats de l’Espanyol, que lamenten que es permeti que aficionats de clubs germans del RCD Espanyol exhibir aquest tipus de simbologia en un partit de futbol i que, a més, es faci en un recinte esportiu que depèn d’una escola. 

Crits racistes durant el partit

El partit d’aquesta passada setmana, que el S.D. Espanyol jugava com a local, va tenir una gran quantitat de públic després d’una crida feta per aquesta penya. Però el partit els hi sortirà car als blanc-i-blaus. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, a l’acta del partit contra els del Pla d’Urgell, l’àrbitre va fer constar que durant el matx, des de la graderia, els aficionats van fer consignes racistes contra un jugador visitant. El Comitè de Competició de la Federació Catalana de Futbol no ho ha passat per alt i ha sancionat el club amb una multa de 400 euros, la més alta que es pot aplicar en aquests casos. El comitè també posa en relleu que el club és reincident amb aquest tipus d’incidents a la graderia. 

Expulsió de clubs reincidents

Ara per ara, l’exhibició d’aquesta simbologia en el partit de l’altre dia, no ha comportat cap sanció al club que jugava com a local al Poliesportiu Jesús Maria -van adquirir la plaça de l’equip d’aquesta escola barcelonina-, tot i això, la Federació Catalana de Futbol i els Mossos d’Esquadra van iniciar una campanya per lluitar contra la violència als camps del futbol territorial. Aquesta campanya, ‘Jo jugo net’, pot arribar a comportar l’expulsió dels equips reincidents. Es fan reunions setmanals entre la policia catalana i la federació per analitzar els incidents que es generen. En el partit de l’altre dia, però, l’àrbitre del partit no va fer constar a l’acta la presència d’aquest tipus de simbologia a les graderies. Tot i això, caldrà veure si la Federació Catalana de Futbol o la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física de la Generalitat de Catalunya actuaran d’ofici.