Un entrenament físic per la carretera entre Tossa de Mar i Lloret de Mar es va convertir en pocs segons en un exercici real de primers auxilis i tècniques policials pel sergent Xavi de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra. L’actual número tres del grup 6 de la brigada antiavalots de la policia catalana, i antic sotscap del Grup Especial d’Intervenció (GEI), anava en bicicleta fora de servei quan va veure com un cotxe que feia conducció temerària va acabar encastat contra una paret lateral de la carretera que uneix aquests dos municipis de la comarca de la Selva.

 

Després de l’ensurt, i tal com ha explicat en una entrevista a ElNacional.cat, el sergent va acostar-se al cotxe i va trobar un home, amb el cinturó posat, al seient del copilot, amb la mà destrossada. Portava la finestreta oberta i quan el vehicle va fer una volta de campana i va impactar contra el talús de la carretera, la mà li va quedar destrossada. Perdia molta sang. De reüll va veure un fet que convertia l’accident en estrany. Un home marxava corrent, muntanya avall. 

Torniquet de fortuna per salvar la vida a un ciutadà

El sergent de la Brigada Mòbil va centrar-se primer a donar assistència a l’home que hi havia a l’interior del cotxe. Amb el cinturó d’un motorista que sortia de treballar i que també es va descobrir l’accident, va practicar un torniquet de fortuna a l’accidentat. Va aprofitar també la jaqueta que portava l’home per fer més pressió. L’home va recuperar el coneixement i el Xavi va estar parlant amb ell per evitar que tornés a caure i, alhora, saber què havia passat. En poca estona tècnics del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van poder traslladar el ferit a un centre mèdic, on tot i que no es va patir per la seva vida, gràcies al torniquet, sí que finalment va acabar perdent la mà.

El copilot era un cuiner que havia d’anar a treballar a Lloret de Mar i havia concertat amb un taxista que fes el trasllat. El cotxe, però, no disposava de cap permís per fer aquest tipus de trasllats i el conductor, després de veure l’accident, va escapar del lloc dels fets, abandonat el vehicle, que estava al seu nom, i també el ferit. Amb la gestió dels sergent de la Brimo i de la policia local i els agents de Trànsit dels Mossos d’Esquadra es va poder identificar el conductor. Se’l va acusar d’un delicte de conducció temerària, negació de socors i també, en l'àmbit administratiu, per oferir serveis de VTC sense l’autorització.

Formació continuada en primers auxilis

Fa pocs mesos que el sergent va deixar el GEI per sumar-se a la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra. Tot i que la seva formació ja l’havia adquirit en les seves antigues responsabilitats, no és un cas aïllat, la formació en primers auxilis entre agents de la Brigada Mòbil. Tal com també ha explicat el cap d’aquesta àrea, l’intendent Xavier Pastor

Les setmanes que els agents treballen de matí, dos dies a la setmana els integrants de la Brigada Mòbil reben formació en els diversos àmbits d’actuació d’aquesta unitat dels Mossos: ordre pública, assalts i també, de la mà de la Unitat d'Intervenció i Suport (UIS) del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). En aquestes formacions els agents reben ensinistrament per efectuar primers auxilis, sobretot, en operacions de risc, com els assalts o en intervencions d’ordre públic, i també per auxiliar els efectius del SEM per moure lliteres o facilitar la feina als tècnics i personal mèdic. En el vídeo, el sergent detalla que aquesta formació continuada que reben els agents de la Brigada Mòbil està enfocada a donar un millor servei a la ciutadania com a servidors públics.

ENTREVISTA CLEAN (1080p).00 00 28 24.Imagen fija037
Imatge de l'entrevista al sergent de la Brimo, Xavi / Fotografia: Marc Ortín

Proposat per medalla el dia de les Esquadres 2023

La intervenció del sergent Xavi la carretera entre Tossa de Mar i Lloret de Mar serà proposada per ser condecorada amb una medalla durant la celebració del Dia de les Esquadres de 2023. Els caps del sergent així ho peticionaran i, com tot fa preveure, la Direcció General de la Policia li concedirà. 

Just aquest any, i en la mateixa línia, un altre agent de la Brigada Mòbil, Loren, va salvar la vida d'un home ferit en una baralla fent-li un torniquet a Barcelona abans que arribessin els serveis mèdics; durant la celebració de les Esquadres 2022 va rebre una medalla per la seva acció.