Prop de 200 voluntaris han recorregut aquest dijous a la nit els carrers de Tarragona a la recerca de persones sense sostre, amb l’objectiu de radiografiar la situació d’aquest col·lectiu a la ciutat. El recompte és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana, Protecció Civil, l’IMSS i el Pla Local d’Inclusió Social, i s’ha coordinat amb diverses entitats socials, veïnals i educatives de la ciutat.

A les deu de la nit, els participants s’han concentrat en set punts diferents del municipi i s’han distribuït en petits grups per pentinar la via pública. Un cop sobre el terreny i amb la seva zona acotada en un plànol, els voluntaris s’han encarregat d’omplir una fitxa d’observació per cada persona sense llar detectada. Segons ha informat l’Ajuntament, el recompte s’ha saldat amb un total de 49 sensesostre localitzats arreu del municipi.

Per primer cop, la ciutat de Tarragona ha fet aquest dijous a la nit un recompte de sensesostre a partir del projecte europeu "The European end street Homelessness", que ja s’ha portat a terme en diverses ciutats catalanes. Prop de 200 persones han respost a la crida iniciada a finals de març per l’Ajuntament i diverses entitats del tercer sector. 

Set punts

Els participants, que dimarts van rebre formació per part de tècnics experts, s’han concentrat en set punts de la ciutat on se’ls han donat les darreres instruccions, se’ls ha lliurat un identificador personal i se’ls ha distribuït en petits grups, de tres o quatre persones, per culminar el treball de camp. També se’ls ha facilitat un plànol de la seva zona d’actuació i fitxes d’observació.

Els equips han recorregut carrers i places a la recerca de sensesostre. En aquesta ocasió, l’objectiu ha estat observar i deixar constància del sexe de la persona localitzada -si era clarament identificable-, del lloc on pernoctava -al ras, sota cobert, en un caixer o en un vehicle-, de l’adreça exacta, de si estava sola o acompanyada de més persones, i de si tenia animals. 

Més a la tardor

De fet, segons ha assenyalat la tinent d’alcalde de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona, Ana Santos, l’objectiu d’aquesta iniciativa és afavorir que els sensesostre es puguin tornar a inserir a la societat i millorin la seva qualitat de vida. “És un projecte ampli de ciutat, del qual en volem extreure conclusions i poder realitzar un estudi que pugui donar solucions”, ha afegit. 

La regidora ha assenyalat algunes de les possibles línies futures d’actuació, com ara la promoció de pisos autogestionats per membres del col·lectiu sensesostre, o l'optimització i eficiència dels serveis d’atenció que es presta a aquestes persones. Per exemple, algun dels objectius és adaptar les ajudes a les seves necessitats concretes i evitar que coincideixin, per exemple, en determinats dies de la setmana. 

Santos s’ha mostrat partidària de fer un nou recompte a la tardor per comparar les dades obtingudes i ha recordat que, per la dispersió geogràfica de la ciutat, aquestes accions requereixen molts voluntaris. A més, la regidora ha opinat que, el fet que Tarragona disposi d’un clima suau i de bones comunicacions en l’eix mediterrani, té un efecte “crida” i afavoreix que moltes persones s’hi instal·lin o hi estiguin de pas.