La nova onada de calor ja s'ha instal·lat a Catalunya. 

Aquest divendres el Govern ha activat el pla Alfa per alerta de calor, que es podria allargar fins diumenge. La previsió meteorològica, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, estima que dissabte a la tarda s'arribi fins als 40 graus en localitats de Lleida, com Alcarràs, i s'arribi als 39 graus a Mollerussa, Tremp o Balaguer i als 38 a les Borges Blanques i Tàrrega. 

La situació d'onada de calor que comença avui divendres, s'intensificarà de cara a demà i s'espera que sigui un cap de setmana complicat quant al risc d'incendis. Aquesta és la segona onada de calor a territori català en menys d'una setmana. En la primera es va arribar gairebé als 44 graus en alguna zona de la província

Agents Rurals ha informat que el pla Alfa està en nivell 3 a 80 municipis, amb la suspensió de 212 activitats de risc d’incendi sotmeses a autorització prèvia. Aquest divendres es procedeix al tancament dels massissos del Montsec i la Baronia de Rialb, ambdós a la Noguera, perquè és la comarca amb màxim risc d’incendi. 


Dissabte s’afegirà la restricció d’accés al massís del Montsant a l’interior de Tarragona i el pla alfa en nivell 3 afectarà 150 municipis. Agents Rurals ha previst un dispositiu especial de prevenció d’incendis durant l’activitat de sega a les zones de més risc, amb la incorporació de vigilància i capacitat de resposta a possibles incendis a través de la col·laboració del voluntariat de les ADF.

Protecció Civil de la Generalitat ha emès una alerta del pla Procicat per onada de calor ateses les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, especialment a les comarques de Ponent dissabte.

Suspeses activitats al medi natural amb alt risc d'incendi

El Govern ha suspès les activitats previstes dissabte al medi natural en set comarques amb alt risc d'incendi entre les 12 i les 20 hores, i demana a la ciutadania que no faci cap activitat al medi natural.

Aquesta mesura afecta les comarques de la Noguera, Segrià, Urgell, Segarra, Garrigues, Conca de Barberà i Anoia. S'ha activat l'alerta del pla Infocat per risc de foc i també el Procicat per l'onada de calor. Aquest divendres s'ha reunit el Comitè tècnic de seguiment del risc dels plans activats per avaluar la situació de cara al cap de setmana, presidit pel conseller d'Interior, Miquel Buch.

Ateses les condicions de baixa humitat, entrada de vent d’oest i les altes temperatures, que fregaran els 40 graus en alguns punts, el comitè ha proposat l’anul·lació de les activitats previstes dissabte en el medi natural durant les hores de màxim risc d’incendi forestal (de 12 a 20 hores) a les comarques de la Noguera, el Segrià, l'Urgell, la Segarra, les Garrigues, la Conca de Barberà i l’Anoia. 

Restringides activitats amb foc a menys de 500 metres dels boscos

L'Ajuntament de Barcelona ha publicat aquest divendres un decret per restringir les activitats amb foc a menys de 500 metres de les zones boscoses de Collserola i Montjuïc. El decret amplia les restriccions de la Generalitat davant la sequera, les altes temperatures i el risc d'incendi que comporta i, per exemple, prohibeix l'ús de pirotècnia o les barbacoes a l'aire lliure en aquestes àrees.

El cap dels Bombers, Sebastià Massagué, ha explicat que la situació a l'inici de l'estiu és preocupant i que s'ha dictat aquest decret ara perquè la vegetació està acumulant la sequera i la calor. De fet, s'activaran els protocols d'emergència sempre que dues de les tres variables que considera la Generalitat es donin simultàniament: més de 30 graus de temperatura, vent de més de 30 quilòmetres per hora i humitat per sota del 30%.