La festa de Sant Joan en Ciutadella torna amb tots els luxes aquest 2022, després de dos anys sense revetlles a causa de la pandèmia. Una prova que la nit de Sant Joan promet és el fet que, durant els dies 22 i 23, milers de mallorquins han desembarcat a Menorca per celebrar l'esdeveniment en Ciutadella. Però no són els únics: molts els joves (i no tan joves) catalans aprofiten el final del curs escolar, per viatjar fins a Ciutadella amb la intenció de passar uns dies de festa molt intensos. Per desgràcia, això significa que, a vegades, la tradició i el protocol no reben l'atenció que es mereixen. Per arreglar aquest tema, aquest article vol ser una guia per totes aquelles persones que viatgin a Ciutadella, segurament a preu d’or amb la pujada del cost dels bitllets, i que volen viure les festes de Sant Joan 2022 com cal. Ens centrarem, entre altres elements, amb els cavalls, cavallers i caixers que formen la qualcada, els autèntics protagonistes d'aquests dies. 

❓ Per què mengem coca per Sant Joan? Descobreix l'origen d'aquesta tradició

🔥 Sant Joan 2022 a Barcelona: 8 plans per gaudir de la revetlla

🍴 Les millors coques de Sant Joan 2022: On podem comprar les 5 premiades aquest any?

Sant Joan és la primera festa de la temporada d’estiu a Menorca que s’allarga fins a les festes de Gràcia de Maó a mitjans de setembre. Són també les més multitudinàries i populars, conegudes arreu de l’Estat. Cada any reben milers de visitants, molts dels quals s’allotgen a les platges del voltant de Ciutadella, i sovint són persones joves que busquen la festa, ja no dels cavalls sinó de les discoteques del port o com ho coneixen els ciutadellencs, Baixamar. 

Sant Joan 2022 a Ciutadella: Moments clau

Primer toc: Puntual, a les dues del migdia de dia 23 de juny, el fabioler farà el primer toc de fabiol a casa del caixer senyor, la màxima autoritat de la qualcada i representant de l’aristocràcia. És un dels moments més esperats de l’any, ja que marca l’inici de les festes, tot i que aquestes ja van començar el passat cap de setmana amb la celebració del dia des Bé. Una gernació s’ajunta davant de casa del caixer senyor per poder escoltar per primera vegada el so del tambor i el fabiol, la música que acompanya les festes. Amb el primer toc, comença el primer replec de tots els caixers arreu de la ciutat. 

Caragol des Born: Després d’arreplegar tots els caixers, la festa de Sant Joan es desplaça a la plaça des Born, i de nou, puntuals, a les sis, el caixer senyor i la capellana (representant de l'Església a la qualcada) entren al galop a la plaça des de la Catedral i comença el caragol des Born. La primera i la tercera volta es fan amb música, la tradicional tonada del Jaleo, la banda sonora per excel·lència dels dies grans de Ciutadella. Un caragol consisteix en un recorregut concret per on passen els cavalls, normalment en tres ocasions. 

EuropaPress 2227035 23 june 2019 spain ciutadella menorca horse rider rears up on his horse
Imatge del Caragol des Born / EuropaPress 

Caragol de Santa Clara: En tornar de Sant Joan de Missa i després de les corregudes de sa Plaça comença el Caragol de Santa Clara, un dels més estimats i íntims de les festes i que rep aquest nom perquè acaba i comença davant el monestir de Santa Clara. Els carrers d’aquest recorregut són especialment estrets i a vegades, amb el permís dels propietaris els cavalls entren a les cases. 

Sa convidada: Tot i que durant el matí de dia 24 se celebren actes clau com la missa de caixers o els assajos des pla, el plat fort del dia de Sant Joan 2022 és a la tarda i comença amb la convidada. Quan tota la qualcalda es dirigeix a l'Ajuntament, on conviden a la batlessa i a tot el consistori a baixar al Pla per veure els Jocs. Aquest acte es coneix com sa convidada i sol acabar amb una de les frases més populars de les festes: “A es pla hi falta gent”. Tot i que avui en dia aquesta ja no s’ajusta a la realitat, ja que s’han hagut de fer controls de seguretat per evitar grans aglomeracions. 

Jocs des Pla: Precedits d’un caragol, són la recreació dels jocs medievals a aquesta zona del port de Ciutadella on es concentren milers de persones entre cada cop més mesures de seguretat per evitar accidents. Es fan tres jocs diferents: el de l'ensortilla, quan els cavallers al galop intenten emportar-se una ensortilla amb una llança, una gesta complicada que quan s’acompleix se celebra amb música tradicional, i també alguna versió de cançons modernnes, sonades per la banda de música de Ciutadella. A continuació arriba el córrer abraçats i les carotes. Aquestes consisteixen en el fet que dos caixers fan el recorregut del Pla, un porta la carota i l'altre una pedra per trencar-la al galop. Quan aquesta es romp en trossos petits, els assistents a la festa es barallen per aconseguir-ne un trosset. 

Darrer toc: És un dels moments amb més sentiment de la festa i, normalment, a aquelles hores, ja només hi queden desperts els ciutadellencs. Es fa de matinada, després dels caragols i la beguda, i el fabioler el sona quan la resta de caixers acomiaden al caixer capellà. I fins l’any que ve, si Déu vol.

La cançó, per no dir l'himne sant joaner per excel·lència, dels Sis de Ponent que porta el nom de la festa recull tots aquests moments i també explica algunes de les altres tradicions de la festa, que van més enllà dels cavalls i passen també per la gastronomia: ensaïmades menorquines, xocolata desfeta, pastissets, macarrons... tot plegat també conforma l'essència de la festa de Sant Joan.  

La festa de Sant Joan a Ciutadella: Errors més comuns

No és pomada és gin amb llimonada: Aquest és un dels grans lemes i càntics més populars durant les festes i fa referència al combinat per excel·lència de l'estiu menorquí, conegut arreu de l’illa com a pomada, però a Ciutadella l’anomenen gin amb llimonada, els dos elements que conformen la beguda. Si demaneu una pomada, us enviaran a la farmàcia de guàrdia. Cal tenir en compte que si visiteu qualsevol altre poble i demaneu un gin amb llimonada, el que faran és donar-vos indicacions per anar cap a Ponent. 

No és una guerra d’avellanes: Dir, després del Caragol des Born, que vas a “la guerra d’avellanes” és la manera més fàcil, senzilla i ràpida que et detectin com un foraster, com algú que no ha fet els deures d'aprendre’s quatre coses de les festes abans d'embarcar amb un vaixell de cap a Ciutadella. És un dels altres moments més esperats de la festa i té lloc quan els caixers i cavallers són a Sant Joan de Missa, al qual ens hem de referir com “anar a tirar avellanes” o “ses avellanes”. Enguany, ja han arribat a la ciutat 4.000 quilos d’aquest fruit sec amb closca que es llençaran, més o menys agressivament, la tarda del 23 de juny: la zona de sa plaça de ses Palmeres és la més intensa, mentre que al carrer de sa Contramurada és on hi ha més famílies amb nens que també gaudeixen d’aquesta estona. Aquest any, la inflació també es notarà en aquesta celebració: els preus de les bosses i dels sacs d'avellanes també ha pujat. 

No duguis xancletes (o avarques): Una altra manera de demostrar que no ets ciutadellenc (ni menorquí) és anar amb xancletes pels carrers del nucli antic on segur que t’emportaràs una trepitjada, bé d'una altra persona o en els pitjors dels casos d'un cavall. Sí, hi ha arena a terra, per evitar que els animals lleneguin quan cavalquen o quan boten, però no és una platja. Les avarques tampoc són el calçat més ideal, ja que no tens els peus protegits, tot i que en els actes amb menys afluència i sense cavalls, no són un crim. En tot cas, el millor és emprar unes bones vambes per anar còmodes tot el dia.

No imitis l’accent menorquí: Segurament no saps pronunciar una ela geminada, i per tant, no saps dir al·lot o al·lota com toca. Si intentes utilitzar l’article salat segurament t’equivocaràs i el posaràs on no toca, ja que hi ha algunes excepcions que et delataran. I l’article dels noms propis són “na” i “en”, no “es” i sa”: En Joan i na Joana, no es Joan i sa Joana. 

On és la festa de Sant Joan 2022 a Ciutadella? 

Polèmiques de les festes de Sant Joan

A les festes de Sant Joan, a diferència de la resta de festes patronals de Menorca, no hi poden sortir dones dalt cavall. Tots els membres de la qualcada són homes, pagesos. Aquest era un debat latent, però que amb l'aturada per la pandèmia aquest ha esclatat arran d’un acte d’una associació anomenada Salvem Sant Joan, en què el seu president va dir, davant de la batlessa, que, “amb tot el respecte, no volem ni polítiques ni dones pel mig”. Aquestes declaracions van encendre tot el debat i la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament ha decidit no participar en els actes institucionals de les festes i el pòster d’aquests dies està protagonitzat per una nena damunt d’una sella, esperant el seu torn. 

A més, els ciutadellencs lamenten profundament la massificació de les festes. Tot i que la pandèmia ha donat un marge de 2 anys per establir nous protocols o normatives, la realitat és ben bé l'oposada i sembla que hi haurà més turistes que mai a la ciutat de ponent. Només en vaixell des d’Alcúdia, arribaran a Ciutadella 14.420 passatgers, la majoria adolescents, a un poble que el 2018 tenia poc més de 29.000 habitants. Això provoca que els locals tinguin por que es perdin les tradicions i l'essència de la festa.