Sant Joan 2022 arriba amb certes restriccions sobre l'ús de fanalets, coets i petards, però no passa res: celebrarem la revetlla amb cura i seny aquest 23 de juny. Si la teva idea original és celebrar la nit més curta de l'any a Barcelona, et donarem un cop de mà perquè no hagis de preocupar-te de planificar-ne massa. Aquí tens 8 idees per passar una revetlla divertida a Barcelona. Tens suggeriments de tota mena. Vols ser testimoni de l'arribada de la Flama del Canigó a Barcelona? Tens el teu pla. Et ve de gust un sopar popular? Et comentem els barris o centres cívics de Barcelona que ho celebren. Encara no tens coca de Sant Joan? Algunes de les millors es poden comprar a Barcelona (o al supermercat, si tens pressa). Fins i tot trobaràs un apartat especial amb algunes activitats que començaran dies abans de Sant Joan 2022, perquè la celebració comenci quan a tu et vingui de gust!


🥂 Per què mengem coca per Sant Joan? Descobreix l'origen d'aquesta tradició
 

🚇 Horaris de metro i transport públic de Barcelona per Sant Joan 2022
 

1. La Flama del Canigó

La Flama del Canigó arribarà a Barcelona el dijous 23 de juny cap a les 12.00 h a la Plaça Sant Jaume, on serà rebuda per les localitats municipals, l'Àliga de la Ciutat (una de les màximes figures protocol·làries de Barcelona) i els Gegants de la Ciutat (un altre element folklòric icònic). Durant aquesta rebuda, sonarà de fons la cançó "Muntanyes del Canigó", una cançó tradicional catalana de caràcter amorós i malenconiós. A continuació, es realitzarà la primera distribució d'aquesta mítica flama; representants de cada barri de Barcelona agafaran el seu foc per encendre les fogueres de tota la ciutat. És un gest clau per a Sant Joan 2022. Al cap i a la fi, sense l'encesa d'aquestes fogueres, no poden començar les revetlles a les places i carrers barcelonins. A més, a les 17.00 h, al carrer Aístides Maillol, començarà una rua festiva on corredors que representen diferents entitats i clubs esportius de Barcelona portaran la flama de tornada a la Plaça Sant Jaume. Si passes per allà abans que arribi la Flama del Canigó, gaudiràs d'una cobla prèvia, així com el ball dels Gegants i de l'Àliga. A les 18 h es produirà l'encesa del peveter i hi haurà un altre ball, en aquesta ocasió amb capgrossos inclosos. Finalment, es realitzaran parlaments institucionals sobre la Flama del Canigó.

2. Revetlla de Sant Joan 2022 a la Casa Orlandai

Una de les tradicions de la revetlla de Sant Joan a Barcelona és el sopar popular a la Casa Orlandai, Centre Cívic que es troba al Carrer de Jaume Piquet 23 (Sarrià). I aquest 2022 no anava a ser una excepció: encara que el sopar popular de la revetlla de Sant Joan començarà les 21.00 h, Casa Orlandai obrirà a les 20.00 h per evitar aglomeracions. El sopar costa 16 euros per persona (i per apuntar-se cal ser com a mínim 2 persones). El menú consisteix en aperitiu, caneló d'estiu, fideuà, mítica Coca de Sant Joan, aigua i vi. Durant el sopar, aproximadament cap a les 22.10 h, arribarà la Flama del Canigó per part dels Diables infantils de Sarrià. En aquell moment es realitzarà la lectura del manifest institucional sobre aquesta flama. Tot seguit, cap a les 22.20 h, hi haurà Cercavila rumb a la Porta de Sarrià. L'encesa de la foguera a la Porta de Sarrià es produirà cap a les 22.30 h. T'apuntaràs a aquest pla per celebrar Sant Joan 2022 a Barcelona?

3. La Festa del Foc al Raval

La Festa del Foc començarà ben d'hora: a les 17.00 h es produirà una trobada a la Rambla del Raval per anar a recollir la Flama del Canigó a la Plaça Sant Jaume. La Cercavila pròpiament dita, amb acompanyament musical popular, recorrerà el carrer Sant Jaume, després la Rambla, passarà pel carrer Sant Pau i acabarà a la Rambla del Raval. Cap a les 20.30 h, hi haurà havanes a la Rambla del Raval a càrrec del grup Mar Brava, amb una degustació de rom cremat (un mític còctel alcohòlic d'origen català). A continuació, cap a les 22.00 h, es llegirà el manifest de l'arribada de la Flama del Canigó escrit per Eliseu Climent, promotor cultural, i s'encendrà la foguera de Sant Joan 2022 perquè pugui començar la revetlla pròpiament dita. L'inici de la festa vindrà acompanyat per sopar de tupper i la participació d'un DJ encara pendent de confirmar.

4. Els concerts del Festival Folc de Sant Joan 2022

Vols passar un Sant Joan 2022 més musical? Aquest 23 de juny se celebrarà a Barcelona el Festival Folc de Sant Joan, iniciat per Qrambla en Girona. És un esdeveniment musical pensat sobretot per als amants tant de la música folka com de soca-rel. Al seu torn, aquest festival tindrà tots els elements que es poden esperar d'una bona revetlla de Sant Joan: haurà encès de la foguera amb la ja esmentada Flama del Canigó, balla de bruixes i diables i la tradicional Coca de Sant Joan (amb cava inclòs). Encara més bones notícies: l'entrada al Festival Folc de Sant Joan, que tindrà lloc en la Plaça del Rei, és totalment gratuït. Però, abans dels concerts de folk, pots apuntar-te a les 21.30 h a un taller previ de ball de bot (també gratuït). I després, ja a les 22.30 h, hi haurà els concerts a càrrec d'Agrupació Sa Torre (Mallorca), Ballquelarre (Catalunya) i Duo Brotto - Raibaud (Occitània).

focs artificials a la platja
Focs artificials en la platja / Foto: Rajesh Ban / Unsplash

5. La revetlla de Sant Joan 2022 en la Sagrera

Com ja va sent habitual en moltes revetlles de Sant Joan 2022 a Barcelona, la festa a La Sagrera començarà les 20.30 h amb l'arribada de la Flama del Canigó i la corresponent encesa de la foguera. Però el plat fort (i mai millor dit en aquesta ocasió) arriba a les 21.25 h, quan es produirà el sopar popular en la Plaça dels Jardins d'Elx. Es tracta d'un tipus de sopar on tu, com la resta de veïns, portes el sopar mentre que els organitzadors són els que posen la beguda, les taules, la cadira... i un DJ professional (George Gee). El preu per participar en aquest sopar popular a Jardins d'Elx és de 4 euros i inclou 2 consumicions. Els vasos són reutilitzables, i, si perds el teu, en pots obtenir un altre per un euro. Si t'interessa aquest pla per celebrar Sant Joan 2002, tingues en compte que hauràs de fer reserva prèvia a la pàgina oficial de les Festes de la Sagrera.

6. The Bonfire a l'Hotel W Barcelona

The Bonfire és una proposta gastronòmica, amb espectacle de foc inclòs, que realitza l'Hotel W Barcelona (situat al passeig marítim de La Barceloneta), cada dijous d'estiu. Com precisament en 2022 Sant Joan cau en dijous, The Bonfire es readaptarà el 23 de juny per celebrar la nit més curta de l'any. És una excel·lent coincidència tenint en compte que bonfire en anglès significa foguera, un dels elements més tradicionals de Sant Joan. Et ve de gust viure un pla així de curiós a la terrassa Wet Deck del Hotel W, amb un menú divers i tota mena d'animació i actuacions? Si és així, tingues en compte que cal reservar la teva assistència a qualsevol edició de The Bonfire. El preu és de 70 euros, amb menú tancat i opcions de suplement.

7. La revetlla clandestina de Cabaret Barcelona

Una revetlla és, literalment, una gran festa popular que se sol celebrar a l'aire lliure i que en algun moment inclou un ball multitudinari. No obstant això, potser et ve de gust un pla més selecte, sol per a unes quantes persones. Un esdeveniment del tipus "Ai, és que si no vas ser allà és difícil que puguis entendre el que va passar". Si això és el que vols, Cabaret Barcelona, un club amagat al soterrani d'Hotel Edition, està preparant la seva revetlla clandestina per a la nit de Sant Joan 2022. A causa de la naturalesa de l'esdeveniment, és complicat especificar ara mateix què passarà, però tens garantida una sessió plena de música disco, house i moltes, moltes ganes de ballar. Vols apuntar-te a l'esdeveniment? Doncs el primer pas consisteix a trobar-ho (no et costarà gaire donar amb Cabaret Barcelona amb un mínim de perícia i paciència utilitzant Google).

8. Plans a Barcelona prerevetlla de Sant Joan 2022

A la resta d'apartats del llistat has tingut diverses idees i propostes per celebrar la revetlla de Sant Joan 2022 a Barcelona. Però, qui ha dit que només t'ho puguis passar bé la nit del 23-24 de juny? A Barcelona se celebren activitats interessants relacionades amb Sant Joan 2022 durant els dies previs a l'esperat esdeveniment. Per exemple, el 19 de juny, la Fundació Miró celebra l'arribada del solstici d'estiu amb una visita guiada de 6 a 10 h per contemplar l'arquitectura de la Fundació amb llum natural. Si matinar no és el teu, i ets més llaminer, potser t'interessa saber que el Centre Cívic Vil·la Urànica organitza aquest 17 de juny un taller de cuina per fer la coca de Sant Joan. Tindrà lloc a les 17 h i el preu és de només 3 euros. Com pots comprovar, tens prou motius per començar la teva revetlla particular abans del previst.