La Conselleria de Salut de la Generalitat ha informat que ha començat una ronda de converses amb la direcció de l'Hospital General de Catalunya, propietat de QuirónSalud, per tancar un acord per a la compravenda del centre hospitalari de Sant Cugat del Vallès "durant aquest any 2017".

En un comunicat, la Conselleria ha apuntat que s'estudiarà "amb la màxima sensibilitat" la proposta plantejada pel departament en relació al centre hospitalari de Sant Cugat del Vallès.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha manifestat en anteriors ocasions que l'Hospital General de Catalunya reuneix les condicions idònies per fer d'hospital bàsic, una manca a la comarca del Vallès Occidental i que ajudaria a descongestionar els centres de referència, com l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, la Mútua de Terrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa, i per això ja s'havia expressat la voluntat del Govern de comprar el centre. Tot i aquesta intenció de Comín, QuirónSalud mai s'havia mostrat disposada a vendre. 

El periple del Departament de Salut per fer-se amb l'Hospital General de Catalunya es va iniciar a principis d'octubre del 2016, quan la conselleria va fer una primera oferta a QuirónSalud per valor de 50 milions d'euros. Segons va explicar Comín en el seu moment, amb aquesta inversió se supliria la construcció dels nous hospitals bàsics previstos a Rubí i Cerdanyola del Vallès. El grup empresarial, però, va negar qualsevol mena de contacte amb Salut i no va ser fins un mes després, el novembre del mateix any, que l'Hospital General va començar a reconèixer uns "mínims" contactes amb el Govern, tot i que sempre posant per davant que l'equipament no estava en venda.

Es confirma una ronda de converses

Des d'aquell moment, els contactes han estat molt més discrets i no n'havia transcendit res fins ara, quan a través d'un comunicat el Departament de Salut informa que les dues parts han decidit avançar en la "ronda de converses" amb l'objectiu d'intentar assolir un possible acord de compravenda "durant aquest 2017". Si es confirmés l'operació, el centre hospitalari de Sant Cugat del Vallès es convertiria en el centre d'assistència bàsica del Vallès, el que també descarregaria els tres grans centres de referència de la comarca, l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, la Mútua de Terrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa.

En aquest sentit, des del Departament de Salut ja es va explicar que l'hospital general bàsic en què es vol convertir el centre de Sant Cugat del Vallès tindria 431 llits, entre 28 i 40 boxs d'urgències i 10 places d'observació que puguin donar suport a la primària. També es reservarien entre 25 i 35 places per a l'hospital de dia. Pel que fa als treballadors, al voltant d'un miler, el compromís del Departament ha estat en tot moment el d'absorbir-los si es materialitza l'operació, amb un procediment similar al que ja es va fer amb els treballadors de la Clínica del Vallès.