És un mite que els carbohidrats engreixin? És saludable reduir el consum d'hidrats? Com es pot fer de manera adequada? Pot produir algun efecte secundari? Aquestes són algunes preguntes que poden passar-nos pel cap quan intentem elaborar un calendari d'aliments per al dia a dia. I més ara, amb l'arribada de l'estiu i la pressió social que tenim per fer dietes. 

Ens entestem en paraules que de vegades no sabem ben bé què volen dir. Què són exactament? Els hidrats de carboni, també coneguts com carbohidrats, glúcids o sucres són un macronutrient composat per molècules de carboni, hidrogen i oxigen que tenen com a funció principal proporcionar energia al nostre cos. Però, són sans? "Reduir el consum d'hidrats de la dieta de manera dràstica no hauria d'afectar en la salut de les persones", explica la dietista-nutricionista i portaveu de Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya, Susana Cánovas. "Però pot tenir un efecte contrari si el que busquen és aprimar-se", adverteix. 

"Els hidrats de carboni –preferiblement integrals– ajustats als requeriments nutricionals –despesa energètica– de la persona i l'activitat física que puguin fer, els pots ajudar a estar saciats i a donar l'energia suficient per arribar a la següent ingesta amb una gana còmoda", constata. "D'aquesta manera, ajuda a evitar fer ingestes més calòriques al següent àpat si arriben amb molta gana".

Les "dietes miracle" no existeixen

La dietista-nutricionista adverteix però que les "dietes miracle" no existeixen. Aquestes “són les que ens prometen grans coses –habitualment recomanades per persones alienes a la nutrició– i són molt restrictives, és a dir, aporten molt poques calories”, ressalta. A més a més, insisteix en el fet que “no és aconsellable seguir aquest tipus de dietes perquè no són saludables, indueixen a una restricció calòrica molt severa i més, generalment, condueixen a situacions de mancances en vitamines i minerals, alteracions metabòliques, i a una monotonia alimentària que fa insostenibles en el temps i perilloses per a la salut”.

Per altra banda, quan se segueix una dieta sempre hi ha la por que provoqui l'"efecte rebot". Davant d'aquesta situació, Cánovas posa èmfasi en el fet que "el que haurien de fer les persones per aprimar-se i evitar l’efecte rebot, és consultar a un o una dietista-nutricionista col·legiat, que es preocuparà per la seva salut, i adaptarà el seu pla nutricional als seus requeriments nutricionals i als seus hàbits alimentaris perquè puguin aconseguir aprimar-se a través d’una alimentació saludable”.